Nepečené cukroví: Kokosové kuličky - výborné Ingredience: 1 plechovka kondenzovaného mléka slazeného SALKO, 125g kokosu (strouhaného), 10dkg loupaných mandlí, další kokos na obalování podle potřeby Postup přípravy: V míse smícháme kokos s kondenzovaným mlékem, zakryjeme folií nebo alobalem a necháme v chladu stát přes noc. Z hmoty vyvalujeme kuličky, do jejichž středu jsme dali mandli, a obalujeme je v kokosu. Dobře vychladíme. Pro obměnu a podle chuti můžeme kuličky plnit rozinkami máčenými v rumu, kandovaným ovocem, vlašskými nebo lískovými oříšky, kouskem čokolády apod. a obalovat je v kakau, sekaných oříškách, máčet v bílé nebo tmavé čokoládě - fantazii se meze nekladou. Kokosové kuličky Ingredience:120 g moučkového cukru, 60 g tuku Hera, 1 bílek, 70 g kokosové moučky, 30 g kakaa, trocha rumu. Postup přípravy:Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce. Kokosové oči Ingredience:350 g moučkového cukru, 120 g másla, 6 uvařených žloutků, 120 g kokosové moučky. Postup přípravy:Žloutky nastrouháme, smícháme s cukrem, máslem a kokosovou moučkou. Tvarujeme kuličky, doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme čokoládovou polevu. Tmavé kokosové kuličky Ingredience:200 g moučkového cukru, 150 g ztuženého tuku, 1 vejce, 200 g kokosové moučky, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu. Postup přípravy:Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a promícháme do vychladnutí. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce. Rumové kuličky Ingredience:250 g moučkového cukru, 250 g másla nebo jiného tuku, 1 žloutek, 250 g dětských piškotů, 100 g kokosové moučky, 2 dl rumu, rozinky. Postup přípravy:Utřeme máslo s cukrem, žloutkem a vmícháme piškoty rozdrobené v rumu. Přidáme kokosovou moučku a rozinky. Necháme v chladničce ztuhnout. Tvarujeme kuličky, namáčíme je v kakaové polevě, necháme lehce zaschnout a obalujeme v kokosové moučce. Kokosové koule máčené v čokoládě Ingredience:1 balík piškotů a 1 balík čtvercových oplatek na dorty rozdrobíme, přidáme 100 g rozinek namočených ve 3 lžících rumu, 100 g strouh. ořechů, 100 g másla, 1 vejce, 100 g ml. cukru, trochu mléka a vše smícháme. Postup přípravy:Tvoříme malé kuličky, které máčíme v čokoládě a obalujeme v kokosu. Máslové kokosové kuličky Ingredience:200 g kokosové moučky, 240 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 vejce, 60 g kakaa. Postup přípravy:Vše smícháme a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau s moučkovým cukrem – nebo v kokosové moučce. Necháme v chladu uležet. Čokoládové kokosové koule Ingredience:Vyšleháme do pěny 150 g moučkového cukru a 2 vejce, přidáme 150 g čokolády na vaření rozpuštěné ve 20 g 100% tuku, 150 g mletého kokosu a 2 lžíce rumu. Postup přípravy:Z těsta tvoříme koule, které obalujeme v loupaných, sekaných mandlích nebo v kokosu. Ukládáme do papírových košíčků. Punčové koule Ingredience:Ve vodní lázni necháme změknout 50 g čokolády na vaření, přidáme 100 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 balíčky drcených piškotů, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 dl rumu, 0,5 dl ovocného sirupu a 1 vanilkový cukr. Postup přípravy:Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu. Kávová zrna Ingredience:3 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce vanilkového pudinku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mleté kávy. Postup přípravy:Z vypracovaného těsta tvarujeme malé oválky, uprostřed nožem naznačíme střed jako u kávového zrna. Necháme v chladu ztuhnout. Můžeme namáčet v čokoládové polevě. Domácí nugeta Ingredience:200 g másla, 250 g ztuženého 100% tuku, 2 kondenzovaná slazená mléka Salko, 1 balíček kakaa, strouhané ořechy. Postup přípravy:V nádobě nad parou rozpustíme máslo a ztužený tuk, přisypeme kakao, vymícháme. Přilijeme slazené mléko, důkladně promícháme, prohřejeme (nevaříme). Vmícháme mleté ořechy (nemusí být). Kávové lanýže Ingredience:Ve vodní lázni rozpustíme 200 g čokolády na vaření a 20 g másla. Ve 3 lžících smetany ke šlehání rozpustíme 20 g ztuženého tuku, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce kávového likéru, 2 lžíce kakaa, 1 lžičku mleté kávy a vyšleháme do krému. Postup přípravy:Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a hmotu rozetřeme na fólii na výšku 1 cm. Necháme vychladnout. Nakrájíme na kousky, prsty tvarujeme oválky a tupým nožem naznačíme uprostřed rýhu. Posypeme kakaem smíchaným s moučkovým cukrem a necháme ztuhnout v chladničce. Plněné piškotové kuličky Ingredience:1 a půl balíčku dětských piškotů, 100 g krupicového cukru, 60 g másla, 50 g mletých ořechů, 4 lžíce sirupu, 6 lžic rumu. Cukr svaříme s 1 dl vody a necháme vychladnout. Postup přípravy:Smícháme změklé máslo s mletými piškoty, ořechy, svařeným cukrem, sirupem a rumem. Do kousků těsta zabalíme v rumu namočenou rozinku, tvarujeme kuličky, obalujeme v mletých oříšcích (kokosové moučce). Skořicové kuličky Ingredience:Balíček dětských piškotů, 50 g moučkového cukru, 140 g másla, 100 g mletých ořechů, 100 g nasekaných rozinek, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu, 1 lžička mleté skořice. Postup přípravy:Mleté piškoty smícháme s ostatními surovinami a hmotu necháme ztuhnout. Do kousků těsta zabalíme lískový oříšek (mandli) a dáme ztuhnout do chladničky. Ztuhlé kuličky namáčíme v čokoládové polevě. Opilé rozinkové kuličky Ingredience:150 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 3 tabulky čokolády na vaření, 150 g rozinek namočených v 1 dl rumu (slivovice), 1 lžíce mléka. Postup přípravy:Čokoládu rozpustíme nad parou a smícháme s 1 lžíci mléka, přidáme ořechy smíchané s cukrem a pokrájené rozinky. Tvarujeme kuličky, obalujeme ve strouhaných oříšcích. Ledové hrudky Ingredience:250 g másla nebo jiného tuku, 200 g moučkového cukru, 1 lžíce pudinkového prášku, 100 g prosátého kakaa, 200 g mletých mandlí nebo ořechů. Postup přípravy: Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní přísady a mícháme dokud se vše nespojí. Pak směs odstavíme a když začíná tuhnout, děláme malé hrudky, které klademe na tácek vyložený alobalem. Necháme v chladu ztuhnout. Esíčková roláda Ingredience:200 g rozmačkaných Esíček, 50 g ml. cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 2 lžíce uvařené vychladlé zrnkové kávy. Náplň: 120 g másla, 50 g ml. cukru, 1 žloutek – vyšlehat. Postup přípravy:Esíčka, kakao, cukr, rum a kávu promícháme a vypracujeme těsto, které vyválíme na placku na papíře potřeném máslem a posypaném ml. cukrem. Potřeme máslovou náplní, stočíme a necháme v ledničce ztuhnout. Můžeme polít čokoládou. Roláda s kokosovou náplní Ingredience:300 g dětských piškotů, 170 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 7 lžic rumu (i více), mléko podle potřeby. Postup přípravy:Pomleté piškoty nasypeme na vál, smícháme s cukrem, kakaem, rumem. Mlékem zaděláme na vláčné těsto. Mezi dvěma mikrotenovými sáčky vyválíme z těsta obdélník. Smícháme 90 g másla, 90 g moučkového cukru, 90 g kokosové moučky a vymícháme do hladkého krému. Piškotové těsto potřeme kokosovou náplní, pevně stočíme, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Čokoládové kaštany Ingredience:2 čokoládové tyčinky Ledových kaštanů, 400 g čokolády na vaření, 1 slazené kondenzované mléko, 250 g ztuženého tuku, 1/8 másla, rum. Postup přípravy: Kondenzované mléko vaříme 2 hodiny ve vodní lázni na karamel. Vychladlé utřeme s máslem a trochou rumu. Ledové kaštany, čokoládu a ztužený tuk rozpustíme nad parou a rozdělíme na dva díly. Do papírových košíčků plníme rozpuštěnou čokoládu, karamel a dolijeme čokoládou. Necháme v chladu ztuhnout. KOKOSOVÉ KULIČKY Ingredience: 120 g moučkového cukru, 60 g tuku Hera, 1 bílek, 70 g kokosové moučky, 30 g kakaa, trocha rumu. Postup přípravy: Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce.
KOKOSOVÉ OČI Ingredience: 350 g moučkového cukru, 120 g másla, 6 uvařených žloutků, 120 g kokosové moučky. Postup přípravy: Žloutky nastrouháme, smícháme s cukrem, máslem a kokosovou moučkou. Tvarujeme kuličky, doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme čokoládovou polevu.
TMAVÉ KOKOSOVÉ KULIČKY Ingredience: 200 g moučkového cukru, 150 g ztuženého tuku, 1 vejce, 200 g kokosové moučky, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu. Postup přípravy: Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a promícháme do vychladnutí. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce.
Ingredience: 250 g moučkového cukru, 250 g másla nebo jiného tuku, 1 žloutek, 250 g dětských piškotů, 100 g kokosové moučky, 2 dl rumu, rozinky. Postup přípravy: Utřeme máslo s cukrem, žloutkem a vmícháme piškoty rozdrobené v rumu. Přidáme kokosovou moučku a rozinky. Necháme v chladničce ztuhnout. Tvarujeme kuličky, namáčíme je v kakaové polevě, necháme lehce zaschnout a obalujeme v kokosové moučce.
KOKOSOVÉ KOULE MÁČENÉ V ČOKOLÁDĚ Ingredience: 1 balík piškotů a 1 balík čtvercových oplatek na dorty rozdrobíme, přidáme 100 g rozinek namočených ve 3 lžících rumu, 100 g strouh. ořechů, 100 g másla, 1 vejce, 100 g m. cukru, trochu mléka a vše smícháme. Postup přípravy: Tvoříme malé kuličky, které máčíme v čokoládě a obalujeme v kokosu.
MÁSLOVÉ KOKOSOVÉ KULIČKY Ingredience: 200 g kokosové moučky, 240 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 vejce, 60 g kakaa. Postup přípravy: Vše smícháme a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau s moučkovým cukrem – nebo v kokosové moučce. Necháme v chladu uležet. ČOKOLÁDOVÉ KOKOSOVÉ KOULE Ingredience: Vyšleháme do pěny 150 g moučkového cukru a 2 vejce, přidáme 150 g čokolády na vaření rozpuštěné ve 20 g 100% tuku, 150 g mletého kokosu a 2 lžíce rumu. Postup přípravy: Z těsta tvoříme koule, které obalujeme v loupaných, sekaných mandlích nebo v kokosu. Ukládáme do papírových košíčků. RAFAELLO Ingredience: 200 g kokosové moučky, 2 dl slazeného kondenzovaného mléka, oloupané mandle. Postup přípravy: V míse vypracujeme z kokosu a mléka bílou hmotu, necháme 30 minut v chladničce vychladit. Do kousků těsta balíme oloupanou mandli a kousky vyvalujeme jako kuličky v kokosové moučce.
KOKOSOVÉ KULIČKY 2 Ingredience: 400 g moučkového cukru, 200 g sušeného mléka, 300 g ztuženého tuku, 100 g kokosové moučky, kakao. Postup přípravy: Nad parou rozpustíme tuk, vmícháme cukr smíchaný se sušeným mlékem a kakaem, kokosovou moučku. Vypracujeme těsto, necháme v chladu chvíli ztuhnout. Tvarujeme kuličky a obalujeme je v kokosové moučce.
Ingredience: 2 bílky, 80 g moučkového cukru, 100 g kokosové moučky, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu. Postup přípravy: Ušleháme tuhý sníh, postupně zašleháme cukr. Vmícháme kokosovou moučku smíchanou s kakaem a lžíci rumu. Do vláčného těstíčka balíme oloupané mandle. Koule obalujeme v kokosové moučce.
KOKOSKY DO FORMIČEK Ingredience: 2 žloutky z natvrdo uvařených vajec utřeme se 100 g moučkového cukru a 100 g strouhaného kokosu. Přidáme 2 lžíce rumu. Postup přípravy: Zpracovanou hmotou vyplníme formičky (mušle, ořechy apod.) a necháme do druhého dne sušit. Hotové vyklepneme z formičky.
Ingredience: 100 g mletého kokosu, 250 g moučkového cukru, 70 g másla, 0,5 dl rumu, mleté piškoty. Postup přípravy: Ze všech surovin vypracujeme těsto. Kousky těsta tvarujeme jako malé kuličky a vkládáme je do papírových košíčků, zalijeme kakaovou polevou. Rozpustíme ve vodní lázni 180 g 100% tuku, přidáme 100 g moučkového cukru a 70 g kakaa. Vymícháme do hladka, necháme mírně zatuhnout a nalijeme na kokosovou hmotu v košíčkách. Ozdobíme podle fantazie (lentilka, barevné sypání apod.).
KOKOSOVÝ SALÁM Ingredience: 150 g mletého kokosu, 150 g moučkového cukru, kousek bílku, 1lžíce rybízové marmelády, 1 lžíce rumu. Postup přípravy: Strouhaný kokos umeleme na makovém mlýnku, přidáme cukr, bílek, marmeládu, rum a vypracujeme hustší těsto. Uděláme váleček, obalíme v prosátém kakau a necháme asi 1 den ztuhnout v chladu. Pak krájíme na plátky a dosušíme.
Ingredience: 500 g dětské krupičky, 500 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g ztuženého 100%tuku, 5 lžic rumu, 8-10 lžic mléka, kokosová moučka. Postup přípravy: Máslo a tuk rozpustíme a osmažíme v něm krupičku na světlý odstín. Přidáme cukr, rum a tolik kokosové moučky, aby hmota byla vláčná. Rozdělíme na 3 díly, jeden zůstane bílý, druhý obarvíme kakaem, třetí díl obarvíme růžovou potravinářskou barvou. Vyválíme stejné obdélníky, položíme na sebe a opatrně svineme do válečku. Zabalíme do celofánu a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na kolečka.
OŘECHOVÉ ÚLKY S PIŠKOTY Ingredience: 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 150 g mletých ořechů, 50 g mletých piškotů. Postup přípravy: Vypracované těsto necháme v chladničce ztuhnout. Malé kousky vtlačujeme do formiček úlků vysypaných moučkovým cukrem, doprostřed uděláme důlek. Vyklepneme a necháme chvíli ztuhnout. Plníme vaječným koňakem nebo rumovým krémem (utřeme 100 g másla se 100 g moučkového cukru a 2-3 lžícemi rumu). Naplněné úlky přiklopíme piškotem.
Ingredience: 160 g moučkového cukru, 80 g másla, 50 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 2 lžíce rumu, 1 balíček dětských piškotů. Postup přípravy: Z balíčku piškotů odebereme 30 kousků, zbytek rozdrtíme. Piškotovou drobenku smícháme s cukrem, kakaem, ořechy, přidáme máslo, rum a vypracujeme těsto. Malé kousky vtlačujeme do formiček vosích hnízd, doprostřed uděláme důlek a naplníme rumovým krémem (utřeme 60 g másla s 50 g moučkového cukru a 2 lžícemi rumu). Naplněná vosí hnízda přiklopíme piškotem a vyklepneme z formičky.
Ingredience: 1 a půl balíčku dětských piškotů, 100 g krupicového cukru, 60 g másla, 50 g mletých ořechů, 4 lžíce sirupu, 6 lžic rumu. Postup přípravy: Cukr svaříme s 1 dl vody a necháme vychladnout. Smícháme změklé máslo s mletými piškoty, ořechy, svařeným cukrem, sirupem a rumem. Do kousků těsta zabalíme v rumu namočenou rozinku, tvarujeme kuličky, obalujeme v mletých oříšcích (kokosové moučce).
Ingredience: Balíček dětských piškotů, 50 g moučkového cukru, 140 g másla, 100 g mletých ořechů, 100 g nasekaných rozinek, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu, 1 lžička mleté skořice. Postup přípravy: Mleté piškoty smícháme s ostatními surovinami a hmotu necháme ztuhnout. Do kousků těsta zabalíme lískový oříšek (mandli) a dáme ztuhnout do chladničky. Ztuhlé kuličky namáčíme v čokoládové polevě.
Ingredience: 240 g moučkového cukru, 150 g ztuženého tuku, 150 g hrubě nasekaných ořechů, 3 lžíce Solamylu, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka. Postup přípravy: Ve vodní lázni rozpustíme tuk, odstavíme a vmícháme ořechy smíchané s kakaem, cukrem, Solamylem. Přilijeme mléko, promícháme, ale nevaříme. Do papírových košíčků (nebo na vymazaný papír) klademe malé kousky těsta a necháme je v chladu ztuhnout.
Ingredience: 250 g moučkového cukru, 80 g 100% tuku (modrá Lukana, Omega), 100 g mletých ořechů, 1 dl rumu. Postup přípravy: Vypracujeme těsto, plníme do malých papírových košíčků a zalijeme čokoládovou polevou. Ve vodní lázni rozpustíme 300 g čokolády a 150 g 100% tuku, vymícháme do hladké polevy a necháme lehce zatuhnout. Nalijeme na šohajky a ozdobíme půlkou vlašského ořechu (kandovaným ovocem, lentilkou).
Ingredience: 150 g moučkového cukru, 80 g másla, 150 g mletých ořechů, 200 g mléčné čokolády, 150 g rozinek, 1 a půl dl rumu. Postup přípravy: Utřeme máslo s cukrem, změklou čokoládou. Přidáme ořechy, rozinky, rum a hmotu dáme ztuhnout do chladničky. Tvarujeme kuličky, obalujeme v mletých oříšcích.
Ingredience: 200 g mléčné čokolády, 1/8 l šlehačky (125 ml), 50 g mletých lískových ořechů, 1 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 1/4 lžíce mleté skořice. Postup přípravy: Ve vodní lázni rozehřejeme smetanu s nalámanou čokoládou, přidáme oříšky, kakao, rum a skořici. Vymícháme a necháme v chladu ztuhnout.
Ingredience: 150 g moučkového cukru, 100 g čokolády na vaření, 100 g mletých ořechů, 3 lžíce drobně nakrájeného kompotovaného ananasu, 1 lžíce citronové šťávy. Postup přípravy: Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme cukr, ořechy, ananas a citronovou šťávu. Vymícháme a necháme v chladu ztuhnout. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kakau, oříšcích, čokoládové rýži. OŘECHOVÉ KULIČKY Ingredience: 100 g moučkového cukru, 2 bílky, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu. Postup přípravy: Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v mletých oříšcích nebo krystalovém cukru.
Ingredience: 100 g moučkového cukru, 180 g mletých ořechů (kokosu), kůra a šťáva z 1 citronu. Postup přípravy: Vše smícháme a rozetřeme na neslazené oplatky. Nakrájíme na obdélníčky 2x10 cm, vidličkou směs přitlačíme a upečeme ve velmi mírné troubě.
GRILIÁŠ Ingredience: 250 g krystalového cukru, 250 g tuku Hera, 250 g nasekaných ořechů, trocha kakaa, 1 kondenzované slazené mléko Salko, 6 dortových oplatků. Postup přípravy: Na pánvi rozpustíme cukr, pomalu přidáváme tuk a slazené mléko. Mícháme, až se za vařečkou udělá cestička, odstavíme a vmícháme nasekané ořechy a kakao. Natřeme na oplatky, zatížíme a necháme přes noc v chladu rozležet.
Ingredience: 200 g moučkového cukru, 200 g mletých ořechů, 1 bílek, 1 lžíce kakaa. Postup přípravy: Z cukru, ořechů a bílků vypracujeme hmotu. Rozdělíme na 2 části, jednu obarvíme kakaem. Z bílé hmoty tvarujeme nožky hříbků, z tmavé kloboučky. Necháme schnout na pocukrovaném prkénku. Bílou hmotu můžeme obarvit potravinářským barvivem a tvarovat libovolné ovoce.
Ingredience: 1 bílek, 50 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, trocha rumu. Postup přípravy: Bílek vidličkou rozšleháme, přidáme prosetý cukr, ořechy a zvlhčíme rumem. Prkénko poprášíme cukrem a hmotu na něm rozválíme, vykrájíme čtverečky a přendáme na rovný podnos. Potřeme citronovou polevou, ozdobíme půlkou ořechu a v teplé místnosti necháme asi 2 dny schnout. Potom cukroví uložíme do chladu a několik dnů necháme odležet.
Ingredience: 150 g strouhaných ořechů, 3 lžíce medu, 1 citron, 50 g čokolády na vaření. Postup přípravy: Jemně nastrouhanou citronovou kůru smícháme s ořechy a medem. Mícháme a mírně vaříme, až je směs hustá. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhané čokoládě.
KULIČKY SALKO Ingredience: 200 g moučkového cukru, 1 slazené kondenzované mléko Salko, 80 g kakaa, 250 g 100% ztuženého tuku, rum. Postup přípravy: Nad parou necháme rozpustit tuk, vmícháme kakao, cukr a pomalu přiléváme slazené mléko. Ochutíme rumem, vymícháme do hladké hmoty a necháme v chladničce ztuhnout. Lžičkou vykrajujeme kousky hmoty a v mletých oříšcích (kokosu) je vyválíme do kuliček. ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY Ingredience: 20 g moučkového cukru, 2 žloutky, 60 g tuku, 200 g změklé čokolády na vaření, 20 g kakaa, 2 lžíce rumu. Postup přípravy: Vše dobře utřeme, vyšleháme a necháme asi 1 hodinu v chladu ztuhnout. Pak tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce nebo strouhané čokoládě a vkládáme do papírových košíčků. NEPEČENÉ ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY Ingredience: 300 g moučkového cukru, 250 g 100% ztuženého tuku, 80 g kakaa. Postup přípravy: V nádobě nad párou rozpustíme tuk, přidáme cukr a kakao. Vymícháme do hladka, necháme mírně ochladit. Lžičkou dáváme do papírových košíčků trochu vlažné čokolády, ořechovou náplň (smícháme 150 g moučkového cukru se 150 g mletých ořechů, 50 g nakrájených rozinek a 1 dl rumu) a zalijeme čokoládou. Necháme v chladu ztuhnout. RUMOVÝ SALÁM Ingredience: 200 g sušenek Be-Be, 250 g moučkového cukru, 250 g ztuženého 100% tuku, 50 g kakaa, 10-15 lžic rumu, sekané mandle, ořechy, rozinky, kandované ovoce (podle potřeby). Postup přípravy: V nádobě nad vařící vodou rozpustíme tuk, vmícháme cukr, kakao a vymícháme hladkou hmotu. Odstavíme, přidáme pomleté sušenky, mleté ořechy, mandle, kandované ovoce, rozinky a rum. Vypracujeme vláčné těsto, vyválíme do válečku, zabalíme do celofánu a necháme přes noc ztuhnout. Krájíme na kolečka. NUGÁTOVÝ ZÁVIN Ingredience: 250 g kávových oválků, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu. Náplň: Utřeme 200 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek. Postup přípravy: Oválky umeleme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které vyválíme na pečicím papíře. Potřeme náplní, srolujeme a dáme ztuhnout do lednice.
Postup přípravy: Za stálého míchání vaříme nad parou všechny suroviny do zhoustnutí. Vychladlé promícháme do hladka a pomocí zdobítka na dorty plníme do poloviny papírových košíčků. Položíme višni, nastříkáme krém a nahoru položíme oříšek. Necháme ztuhnout.
Ingredience: 180 g moučkového cukru, 120 g másla, 200 g dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu. Postup přípravy: Piškoty rozdrtíme, smícháme s cukrem, máslem, kakaem a rumem. Vypracujeme těsto, kousky těsta vtlačujeme do malých likérových štamprliček vysypaných moučkovým cukrem. Prstem vytlačíme důlek, vyklopíme a naplníme krémem (máslo utřené s vaječným koňakem) a přilepíme piškot nebo sušenku. Můžeme polít čokoládovou polevou.
Ingredience: 180 g moučkového cukru, 80 g másla, 200 g mletých piškotů, 50 g kakaa, 4 lžíce rumu, 2 lžíce vody. Postup přípravy: Zpracujeme těsto, které necháme 2 dny uležet. Potom plníme formičky úlku, do středu dáme náplň a přiklopíme piškot. Namáčíme v čokoládové polevě. Náplň: vymícháme do hladka 80 g moučkového cukru, 1 syrový žloutek, 1 vařený prolisovaný žloutek, 1 lžíci kondenzovaného mléka, 2 lžíce rumu.
KULIČKY OBALOVANÉ V OŘÍŠKÁCH Ingredience: 200 g másla, 100 g ml.cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 1 van.cukr, 1 balíček piškotů, ml.ořechy na obalení. Postup přípravy: Utřeme máslo s cukrem a kakaem, přidáme rum, van.cukr a pomleté piškoty. Směs propracujeme a tvoříme kuličky, které obalíme v ml. oříškách.
Ingredience: 100 g ml.ořechů, 100 g ml.cukru, 80 g másla, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citr. šťávy, kakao na obalení. Postup přípravy: Utřeme máslo s cukrem, přidáme ml. ořechy, citr. šťávu a rum, propracujeme a dáme ztuhnout. Děláme kuličky, které obalíme v kakau.
DATLOVÉ PUSINKY Ingredience: 280 g cukru, 50 g nakrájených lísk. ořechů, 50 g nalámaných vlašských ořechů, 50 g nakrájených mandlí, 100 g na nudličky nakrájených datlí, 4 bílky, citr. šťáva. Postup přípravy: Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a šleháme ve vodní lázni. Do vychladlé hmoty vmícháme ostatní suroviny, vše řádně promícháme a na plech tvoříme pusinky, které při mírné teplotě upečeme.
ROZINKY V ČOKOLÁDĚ Ingredience: 100 ml rumu, 150 g velkých rozinek (sultánek), 150 g ml. ořechů, 150 g ml. cukru, 50 g čokol. na vaření, 1 lžíce mléka, mleté mandle na obalení. Postup přípravy: Rozinky zalijeme rumem a necháme 24 hodin louhovat. Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme horké mléko, cukr, ořechy a rozinky. Z tuhé hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalíme v ml. mandlích a necháme proschnout.
OŘECHOVÉ KOSTIČKY NEPEČENÉ 1 bílek ušleháme se 2 lžícemi rumu, vmícháme 150 g ml. cukru a 200 g jemně mletých ořechů a vypracujeme těsto. Na pocukrovaném vále rozválíme na plát vysoký asi 0,5 cm a potřeme jej polevou: 100 g ml. cukru třeme s 1 lžící horké vody a 1 lžící citr. šťávy dohladka. Nakrájíme na kostičky, do středu každé vmáčkneme jednu mandli a necháme do druhého dne proschnout.
1 vejce utřeme s 200 g ml. cukru, 50 g strouhanky, 2 lžícemi kakaa a 150 g ml. ořechů. Těsto dáme do tvořítka, vytlačíme důlek, ten naplníme krémem a uzavřeme piškotem. Pak hnízdo opatrně vyklopíme a postavíme piškotem dolů. Krém: 150 g másla utřeme se 150 g ml. cukru, 1 žloutkem a 2 lžícemi rumu.
ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY ,,KAŠTÁNKY,, Ingredience: 240 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 1/2 dl mléka, 3 lžíce rumu. Postup přípravy: Do vařícího mléka přisypeme ořechy, cukr, rum a podle potřeby zahustíme piškotovými drobečky. Do papírových košíčků dáme trochu rozpuštěné čokolády (5 tyčinek Ledových kaštanů, 120 g 100% tuku), ořechovou hmotu a zalijeme čokoládou.
OŘECHOVÉ ÚLKY Ingredience: 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 200 g mletých ořechů. Postup přípravy: Vypracované těsto tvarujeme do válečku, který vyválíme v moučkovém cukru. Malé kousky vtlačujeme do formiček úlků vysypaných moučkovým cukrem, doprostřed uděláme důlek. Vyklepneme a necháme do druhého dne sušit. Plníme vaječným koňakem nebo krémem (máslo, moučkový cukr, žloutek, lžička rumu). Naplněné úlky přiklopíme piškotem.
Ingredience: 250 g ml. ořechů, 150 g ml. cukru, 2 lžíce rybízového džemu, 1 lžíce silné černé kávy. Postup přípravy: Džem utřeme s cukrem, vmícháme vychladlou kávu a nakonec ořechy. Propracujeme a natlačíme do vymazaných a vysypaných formiček. Necháme do druhého dne schnout ve formičkách na teplém místě.
Ingredience: 140 g ml. ořechů, 140 g ml. cukru, 100 g čokolády na vaření, 1 vejce, 2 lžíce silné černé kávy. Postup přípravy: V horké lázni necháme rozpustit čokoládu, vmícháme kávu, vejce, cukr a nakonec ořechy. Těsto na pocukrovaném vále rozválíme na plát vysoký 1 cm, nakrájíme na krátké tyčky a do druhého dne necháme schnout.
KÁVOVÁ ZRNA Ingredience: 3 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce vanilkového pudinku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mleté kávy. Postup přípravy: Z vypracovaného těsta tvarujeme malé oválky, uprostřed nožem naznačíme střed jako u kávového zrna. Necháme v chladu ztuhnout. Můžeme namáčet v čokoládové polevě.
Ve vodní lázni rozpustíme 200 g čokolády na vaření a 20 g másla. Ve 3 lžících smetany ke šlehání rozpustíme 20 g ztuženého tuku, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce kávového likéru, 2 lžíce kakaa, 1 lžičku mleté kávy a vyšleháme do krému. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a hmotu rozetřeme na fólii na výšku 1 cm. Necháme vychladnout. Nakrájíme na kousky, prsty tvarujeme oválky a tupým nožem naznačíme uprostřed rýhu. Posypeme kakaem smíchaným s moučkovým cukrem a necháme ztuhnout v chladničce.
Ingredience: 100 g ztuženého tuku, 250 g másla, 100 g medu, 3 lžičky kakaa, 2 lžičky instantní kávy, 1 lžíce rumu. Postup přípravy: Ve vodní lázni necháme rozpustit ztužený tuk, odstavíme a necháme mírně vychladnout. Vmícháme máslo, med, kakao, kávu, rum a utřeme hladkou hmotu. Necháme v chladničce ztuhnout. Umeleme 200 g oloupaných mandlí, smícháme se 150 g sušeného mléka, 1 lžící medu, 2 bílky. Z těsta vypracujeme falešný marcipán. Vyválíme na pocukrovaném alobalu a krájíme na čtverečky. Na každý položíme kousek kávového krému a zabalíme. Dáme ztuhnout do chladničky, zdobíme rozpuštěnou čokoládou.
Ingredience: 150 g krystalového cukru uvaříme s 1 dl černé kávy na hustý sirup. Přidáme 150 g mletých ořechů. Postup přípravy: Vymícháme na hustou kaši. Tvarujeme bonbony, které obalujeme v jemně mleté kávě. Dáváme do papírových košíčků.
Polovinu kulatých dětských piškotů potřeme čokoládovým krémem (např. kousek másla utřeme s Nugetou apod.). Přiklopíme piškoty namočenými krátce ve studené silné černé kávě s rumem. Necháme v lednici ztuhnout, pak potřeme čokoládovou polevou. Znovu necháme v chladu ztuhnout.
KÁVOVÉ OŘECHY Ingredience: 50 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 1 lžíce zavařeniny (meruňková apod.), 1 lžíce studené černé kávy. Postup přípravy: Všechny suroviny smícháme, vypracujeme těsto. Do kousků těsta vložíme vždy půlku vlašského ořechu, vytvarujeme jako kávová zrna a necháme na vále hodinu proschnout. Polijeme hustou kávovou polevou. Utřeme 200 g moučkového cukru (prosátého) s potřebným množstvím horké silné černé kávy.
Ingredience: 2 bílky, 220 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, 3 kapky kávové tresti. Postup přípravy: Ušleháme sníh z bílků. Vmícháme cukr, ořechy, ochutíme kávovou trestí a třeme asi 15 minut. Do příliš řídké hmoty přidáme ořechy a cukr. Tvarujeme kuličky, necháme zaschnout a potřeme kávovou polevou. Zalijeme 2 lžícemi horkého mléka, 250 g moučkového cukru a třeme. Přidáme 1-2 lžíce silné vařené instantní kávy a dohladka utřeme.
Ingredience: 50 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 syrové žloutky, 4 lžíce kakaa, 1 lžička mleté kávy, citronová šťáva. Postup přípravy: Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Vmícháme kakao, kávu, trochu ochutíme citronovou šťávou. Do směsi dáme piškotové drobky, nakrájené kandované ovoce, hrubě nasekané ořechy. Necháme v chladničce ztuhnout. Tvarujeme kuličky, obalujeme v nastrouhané čokoládě.
Ingredience: 4 pomazánková másla, 4 šlehačky, 3 balíčky dětských piškotů, 1/2 litru uvařené kávy Nescafé. Postup přípravy: Na větší hluboký plech rozložíme 1 a půl balíčku piškotů, které zakapeme silně kávou a potřeme šlehačkovým krémem. Máslo utřeme se šlehačkou (nešlehanou) a trochou moučkového cukru do hustého krému. Zakryjeme piškoty, pokapeme kávou, potřeme krémem a posypeme Grankem. Necháme do druhého dne uležet. RYCHLÝ MOUČNÍK Dětské piškoty navlhčíme mlékem, naskládáme na dno dortové formy a potřeme kávovým krémem. Utřeme 250 g másla s 250 g moučkového cukru, 2 žloutky, trochou svařené kávy a 1 lžičkou rumu. Na vrstvu krému položíme okapané meruňky a vrstvy opakujeme, končíme piškoty. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout. Druhý den zdobíme ušlehanou smetanou.
KAKAOVÁ ZRNA S RUMOVOU PŘÍCHUTÍ Postup přípravy: Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, které uprostřed rozdělíme rýhou na tvar kávového zrna. Polijeme čokoládou.
Ostatní: Nepečený ovocný dort
Nepečený moučník
Piškotový dort s ananasem
Postup přípravy : Šťávu z ananasového kompotu smícháme s rumem. Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme alobalem. Piškoty si rozdělíme na tři hromádky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a pak do krému vmícháme polovinu dobře ušlehané šlehačky. Přidáme želatinu připravenou podle návodu na balíčku. Na dno dortové formy dáme 1 vrstvu piškotů, které pokapeme rumovou šťávou. Polovinou krému překryjeme piškoty a navrch položíme polovinu ananasu. Postup zopakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Hotový dort dáme nejméne na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdob zbylou šlehačkou, případně kousky kiwi. Smetanový dort
Postup přípravy : V 1/2 l mléka, do kterého přidáme 2 polévkové lžíce cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru, uvaříme vanilkový pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme rum podle chuti. Vychlazený pudink vyšleháme mixerem. V další nádobě vyšleháme šlehačku a jemně do ní vmícháme 2 lžíce cukru moučky, 1/2 balíčku vanilkového cukru a zakysanou smetanu z obou kelímků. Pro lepší zatuhnutí přidáme do smetanového krému želatinu připravenou podle návodu na obalu. Do formy o obsahu asi 1 litr nalijeme polovinu vychlazeného pudinku, na který naskládáme střídavě vedle sebe žluté a kakaové piškoty. Piškoty zalijeme polovinou smetanové hmoty, na kterou poklademe kousky ananasu. Opět zalijeme smetanovou hmotou a na ni opět naskládáme piškoty. Piškoty překryjeme zbylou polovinou pudinku. Formu zakryjeme alobalem a necháme půl dne v chladničce tuhnout. Po vychlazení dezert vyklopíme a ozdobíme ovocem (kiwi, maliny, hroznové víno, jablko, broskev, pomeranč, mandarinky, banán nebo jiné podle chuti).
Postup přípravy : Mandlové lupínky jemně opražíme na pánvi bez tuku. Přidáme cukr, promícháme a necháme ho i s mandlemi zkaramelizovat. Dáme si pozor, abychom to nepřehnali, karamel stačí, aby byl světle hnědý. Čokoládu se smetanou dáme do kovové misky a ve vodní lázni za stálého míchání rozpustíme. Pak misku vyndáme a postupně vmícháváme změklé máslo, až je hmota hladká a máslo spojené s čokoládou. Přidáme zkaramelizované mandle a opět promícháme. Hotovou hmotu necháme v chladu ztuhnout. Pak z ní vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kakaovém prášku a schováme do plechové krabičky.
Čokoládová bomba bez pečení
|
||
Administrace WebSnadno | Tvorba webových stránek na PageRide.com | Nahlásit protiprávní obsah! | ![]() |