Ingredience: kotlety (s kostí i bez), tvrdý salám, měkký salám, cibule, sýr na strouhání, strouhanka, máslo, hořčice, pepř, sůl Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a vydatně opepříme. Položíme na dno vymazaného pekáče. Poté na kotlety navrstvíme cibuli, tvrdý a měkký salám. Zapékáme. Když už jsou kotlety téměř hotové, posypeme sýrem. Sýr následně posypeme trochou strouhanky a navrch dáme oříšek másla. Necháme péct, dokud se ze strouhanky nevytvoří "krusta". Výtečné s opékanými brambory.
Vepřové na houbách
Ingredience : 1 kg vepřové krkovice, sladká paprika, sůl ,pepř, tuk na vymaštění pekáče, 400 g hlívy ústřičné, 1 svazek naťových cibulek, 2 červené papriky, 125 ml suchého bílého vína, 250 ml zeleninového vývaru z kostky, po snítce libečku a tymiánu na ozdobení Postup přípravy : Vepřovou krkovici dobře omyjeme, osušíme a potřeme sladkou paprikou, solí a pepřem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175 °C/plyn stupeň 2) přibližně 2 hodiny. Mezitím si opatrně očistíme houby a přepůlíme je. Naťové cibulky a paprikové lusky omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kousky. Přibližně 45 minut před dopečením podlijeme pečeni bílým vínem a zeleninovou polévkou. zhruba 30 minut před dopečením přidáme do pekáče hlívu ústričnou, cibuli a papriku a všechno s masem podusíme. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. libeček i tymián opereme, osušíme a nahrubo posekáme. Na míse potom upravíme vepřovou pečeni s houbami a se zeleninou a ozdobíme zelenými bylinkami Vepřové čínské kostky Ingredience : 600 g vepřové kýty, 300 g brokolice, 300 g mrkve, 200 g čínského zelí, 150 g cibule, malá lžička cukru, 1 lžíce solamylu, 1 lžička soli, olej 2 lžíce sójového oleje, 2 lžíce sójové omáčky Postup přípravy : Maso nakrájíme na menší kostky. Smícháme cukr, sójový olej, sójovou omáčku, solamyl a sůl. S touto směsí maso promícháme a necháme asi hodinu uležet. Brokolici rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na větší kostky, čínské zelí nařežeme. Odleželé maso orestujeme na rozpáleném oleji doměkka. Přidáme připravenou zeleninu a za stálého míchání dusíme asi 5 minut. Podáváme horké. Ingredience : 4 vepřové kotlety, 2 stroužky česneku, sůl, med, sójová omáčka, olej na smažení, solamyl na zahuštění
Ingredience : 4-8 plátků z kýty, hladká mouka, vejce, mléko, sůl na těstíčko, 1 šlehačka, 300 g tvrdého sýra, kousek másla, olej na smažení
Postup přípravy : Řízky odblaníme, naklepeme, mírně pomoučíme a na oleji prudce opečeme po obou stranách. Osolíme a opepříme. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Z řízků slijeme přebytečný olej, přidáme žampiony, vlijeme víno a vydusíme. Řízky klademe na předem připravené topinky a doplníme je žampiony se šťávou Ingredience : 4 kotlety, sůl, pepř, 200 g kečupu, 4 vejce, 100 g oleje Trojité řízky
Řízek naruby č.1
Řízky naruby č.2
Na těstíčko: 0,5 dl bílého vína, 3 vejce, 60g hladké mouky. Řízky - Esterházy
Náplň: Na pánvi rozehřejeme máslo, pokrájenou šunku a necháme prohřát. Pak přidáme sterilovaný okapaný hrášek, vejce, osolíme a necháme ztuhnout.
Trenčínské řízky
Plněný řízek
Přírodní vepřový řízek s ořechy
Vepřové řízečky s bramboráčky
Vepřové řízky s hruškami
Obrácené řízky
Vraní zob
Bobky Vepřovou kýtu, kousek bůčku potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme kmínem a společně s kouskem uzeného masa pečeme.Podáváme s přílohou – bobky v zelí. Kysané zelí uvaříme ve vodě doměkka, scedíme a přes děravý cedník vytlačíme zbytek vody. Z bramborového těsta vyválíme tenké válečky, nakrájíme na malé kousky a zavařujeme do osolené vařící vody. Vaříme asi 5 minut, okapané dáme do uvařeného suchého zelí a promícháme s vypečenou šťávou z pečeného masa. Z nouze rožnění Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, promneme s hořčicí, zalijeme olejem, necháme uležet. Do vymazaného pekáčku vrstvíme kousky masa, kolečka cibule, kolečka salámu, plátky slaniny, podle množství surovin. Mírně podlijeme vodou, přikryjeme a v troubě pečeme, až je maso měkké. Madlenčina kotleta Ingredience: 4 kotlety, 1 nožka klobásy, 2 plátky šunky, 1 cibule, 1 rajče, 1 jablko, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého strouhaného sýra, grilovací koření, mleté jalovcové koření, sůl. Postup přípravy: Naklepané kotlety osolíme, potřeme grilovacím kořením a po obou stranách opečeme. Na dno olejem vymazané remosky dáme vrstvu nakrájené cibule, na kterou položíme polovinu kotlet. Posypeme kolečky pikantní klobásy osmažené spolu s plátky česneku a okořeníme jalovcovým kořením, překryjeme plátky šunky. Nahoru položíme zbytek kotlet, kolečka rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme doměkka, před dopečením posypeme ještě trochou strouhaného sýra smíchaného s nastrouhaným jablkem. Worcesterová krkovice Plátky krkovice osolíme a polijeme worcesterem. Prokládáme na kolečka nakrájenou cibulí, stlačíme a necháme do druhého dne odležet. Očistíme od cibule, narychlo opečeme a přidáme odloženou cibuli z marinády. Je-li maso tužší, dodusíme pod pokličkou. Krkovička s jablíčky Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opaprikujeme. Naskládáme do pekáčku společně s pokrájenou cibulí a odkryté upečeme doměkka. K masu přidáme na plátky nakrájená jablka a ještě chvíli dopečeme. Během pečení podléváme vývarem nebo vodou. Řízky v sýrové peřince Ingredience: 4-8 plátků krkovice, 300 g strouhaného sýra, 1 šlehačka sůl. Postup přípravy: Plátky masa naklepeme, osolíme a obalíme v těstíčku z vejce, hladké mouky a mléka. Osmažíme po obou stranách na oleji dozlatova. Do vymazaného pekáče naskládáme osmažené plátky, zasypeme je sýrem a zalijeme šlehačkou. V předem vyhřáté troubě zapečeme, podáváme s hranolky. Uzené s mrkví Uzenou rolku (i jiné libové uzené maso) nakrájíme na plátky, osmahneme na tuku. Lehce podlijeme vodou, přidáme Masox a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a společně dusíme. Zahustíme hladkou moukou, podle chuti osolíme, opepříme a podáváme s vařenými brambory.
Chalupářský pekáček Ingredience: 1 kg vepřového plecka (libového bůčku), 2 klobásy (myslivecká, aj.), 2 cibule, 4 stroužky česneku, grilovací koření, drcený kmín, sůl. Postup přípravy: Maso nakrájíme na kostky, osolíme a osmahneme na rozpáleném sádle. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, cibuli a plátky česneku. Podlijeme vodou a asi 1 hodinu pečeme v troubě. K měkkému masu přidáme nakrájenou zeleninu (1 cuketa, 1 červená a žlutá paprika, 4 rajčata), ochutíme grilovacím kořením, kmínem a zasypeme 100 g strouhaného sýra. Dopékáme, až se sýr roztaví. Podáváme s chlebem. Děčínský kotlet Ingredience: Pro osobu - 150g vepřové pečeně, 15g oleje, 10g másla, 10g šunky, 10g kapie, 1/3 vejce, 15g nakládaných žampiónů, 50g 33% smetany, Postup přípravy: V kotletě z vepřového masa nařízneme kapsu, kterou naplníme touto směsí: na tuku podusíme na nudličky nakrájenou šunku a na kostičky nakrájené kapie. Do podušené šunky a kapie vlijeme rozkvedlané a osolené vejce a necháme za stálého míchání srazit. Potom naplníme připravenou kotletu a kapsu upevníme párátkem nebo jehlicí. Osolíme a opepříme a pak opečeme zvolna po obou stranách. Opečenou kotletu zalijeme smetanou a vínem a necháme v troubě chvíli podusit. Před dokončením přidáme jemně nasekané žampióny. Podáváme s dušenou rýží, s bramborovými hranolky nebo vařeným bramborem. Kotlety Hit
Ingredience: 4 kotlety, sůl, pepř, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky šunky, rajská jablíčka, papriky, sýr na strouhání, kečup, olej.
Postup přípravy: Do olejem potřeného pekáčku vložíme naklepané, osolené a opepřené kotlety. Poklademe anglickou slaninou, šunkou, plátky rajčat a nakrájenou paprikou. Posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme kečupem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka.
Kotlety Kazachstán Ingredience: 4 kotlety, 3 lžíce oleje, 14 sušených švestek, namočených přes noc v octě, 2 lžíce citrónové Šťávy, 1 stroužek česneku, 3 lžíce čerstvě nasekané petrželky, sůl, hrubě mletý pepř.
Postup přípravy: Kotlety osmahneme na rozehřátém oleji. Mezitím švestky vyndáme z octa a dáme do vody. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Švestky i s vodou dáme do elektrického mixéru, přidáme česnek a petrželku a dobře rozmixujeme. Směs nalijeme do pánve, přidáme sůl s pepřem, přivedeme k varu, příkon snížíme na minimum a přidáme citrónovou Šťávu. Zamícháme a vaříme 3 minuty. Omáčku nalijeme na kotlety a podáváme. Kotlety zapečené se šlehačkou
Ingredience: 4 kotlety, 1 pórek, 1 sladká šlehačka,
Postup přípravy: Brambory očistíme a nakrájíme na asi 1cm silné plátky. Zapékací plech vymažeme máslem, poklademe plátky brambor a rozprostřeme na kolečka nakrájený pór, osolíme. Kotlety nařízneme na okraji, naklepeme, osolíme, osolíme, okořeníme a položíme na brambory a pór. Přelijeme šlehačkou a dáme do rozehřáté trouby zapéci. Asi po 40 min. se šlehačka vypeče a brambory i kotlety zčervenají. Kotleta zapékaná se sýrem
Ingredience: 4 kotlety, sůl, pepř, voda, tuk, houby, solamyl, sójová omáčka, porcovaný sýr, hranolky, zelenina.
Postup přípravy: Ze 4 kotlet uděláme přírodní řízky, které hotové položíme na vymaštěný plech. Na každou kotletu dáme houby zahuštěné solamylem (lžička solamylu rozpuštěná ve lžíci studené vody a lžička sójové omáčky). Každou porci přikryjeme plátkem porcovaného sýra a dáme zapéci do trouby. Jakmile se sýr rozpustí, ihned podáváme s hranolky a zeleninovou oblohou. Kotlety s cibulíVepřové kotlety bez kosti mírně naklepeme, osolíme a opepříme. Do pekáče položíme plátky masa, na každé navršíme na kolečka cibuli a vše zasypeme velkou vrstvou sýra. Vše zalijeme šálkem horkého rozpuštěného masoxu. Přikryjeme alobalem, pečeme (1/2 - 3/4) hod., pak sundáme alobal a necháme ještě v troubě.
Kotlety s křenem
Ingredience: 4 kotlety, olej, křen, hořčice, worcestrová omáčka, kari koření, pepř, sůl, pažitka.
Postup přípravy: Kotlety naklepeme, okraje nařízneme. Z jedné strany maso opepříme, osolíme a z druhé strany opepříme. Na pánvi zprudka opečeme v oleji, zakapeme worcestrovou omáčkou, potřeme hořčicí a posypeme strouhaným křenem. Podáváme s vařenými brambory posypanými nasekanou pažitkou.
Kotlety se sardelovou pastou
Ingredience: 4 kotlety, malý hrneček smetany, sardelovou pastu, 1 cibule, trocha hladké mouky, tuk, kůra z poloviny citrónu, pepř.
Postup přípravy: Kotlety lehce naklepeme, opepříme, potřeme sardelovou pastou, nakonec lehce poprášíme hladkou moukou. Na tuku zpěníme nadrobno nakájenou cibuli, na ni položíme kotlety, po obou stranách opečeme, potom podlijeme, přidáme jemně strouhanou kůru z citrónu. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou se lžící mouky a necháme přejít varem. Na talíři kotlety přelijeme šťávou, přidáme kopeček dušené rýže a můžeme ozdobit plátkem citrónu.
Kotlety v alobalu
Alobal potřeme olejem a klademe postupně: špek nebo uzené maso, 2-3 vrstvy plátků osolených syrových brambor, naklepané kotlety ochucené solí, pepřem a paprikou, kolečko salámu, rajčata, a papriky nakrájené na úhledné kousky. Zabalíme a pečeme asi 1 hodinu v předehřáté troubě nebo na ohni na roštu. Kotlety v alobalu II.
Ingredience: pro 4 osoby - 4 kotlety, 1-2 jablíčka, 60g šunky (lze nahradit kouskem vařeného uzeného masa), kremžská hořčice, sůl, máslo na potření alobalu.
Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme a potřeme kremžskou hořčicí. Takto připravené kotlety vložíme na čtverec alobalu, který jsme potřely máslem. Na kotlety navršíme kopeček z nadrobno nakrájených jablek promíchaných s usekanou šunkou nebo uzeným. Zabalíme a dáme péci na plech do předehřáté trouby. Kotlety v alobalu III.Kotlety osolíme, opepříme a přidáme trochu pálivého grilovacího koření. Navrch položíme plátek šunky, zelenou papriku, rajče, kolečka klobásy anglickou slaninu, možno přidat i sýr. Dobře zabalíme do alobalu a pečeme na roštu asi třicet minut. Kotlety v alobalu IV.
Ingredience: 4 kotlety, 4 plátky tvrdého sýra, 4 plátky šunky, máslo, plátky rajčat a papriky, sůl, pepř.
Postup přípravy: Kotlety naklepeme a nařízneme, osolíme, opepříme. Alobal pomažeme máslem, kotlety položíme na jednotlivé čtverce. Na maso dáme sýr, šunku, zeleninu a plátek másla. Pečlivě zabalíme a pečeme asi 25 minut.
Kotlety na cibuli se sýremNa pekáč dáme Kotlety na zelíIngredience: Pro 4 osoby - 4 kotlety, 2 ¨nožičky vepřové klobásy, 400g kysaného zelí, 300g udušené rýže, kelímek kysané smetany, sůl, tuk na opečení.
Postup přípravy: Z maďarské kuchyně - Kotlety naklepeme, nařízneme okraje aby se nekroutily, osolíme a opečeme na lžíci tuku. Zelí dáme do kastrolu, na ně položíme kotlety a ještě tence nakrájenou klobásu. Poklademe udušenou rýží, přikryjeme další vrstvou zelí a dáme do vyhřáté trouby zapéci. Během pečení pak poléváme rozmíchanou kysanou smetanou. Kotlety na papriceIngredience: 5 kotlet, sůl, na špičku nože mleté papriky, 30g mouky, 40g oleje, 40g cibule, 1/8 l kyselé smetany.
Postup přípravy: Kotlety nařízneme, naklepeme, osolíme, opaprikujeme, obalíme moukou a zprudka opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Měkké kotlety zalijeme kyselou smetanou, ve které je chvíli povaříme. Pak je urovnáme na mísu a polijeme procezenou šťávou. Kotlety na hořčiciIngredience: 6 vepřových kotlet, 3 střední cibule, 6 lžiček ostré hořčice, 6 lžiček hladké mouky,
Postup přípravy: Nasekáme cibuli. Kotlety opečeme na směsi másla a oleje asi 15 minut do zlatova. Maso vyjmeme a necháme zezlátnout cibuli. Cibuli vybereme špachtlí, vybereme tuk a místo něho dáme hořčici a rozmícháme mouku. Zalijeme vínem, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dáme na plotnu, vrátíme cibuli, necháme probublávat a si 1/4 hodiny. Pak na 5 minut přidáme kotlety. Na talíři zdobíme petrželkou. Podáváme s brambory nebo bílým chlebem. Kotlety pečené s dušenou zeleninouIngredience: 4 kotlety, 400g zeleniny (papriky, květák, brukev, rajčata), sůl, pepř, petrželka.
Postup přípravy: Kotlety opečeme na troše sádla. Do šťávy z masa přidáme na kousky nakrájenou zeleninu a dusíme téměř doměkka. Kotlety dáme na vyhřátý talíř, obložíme zeleninou a podáváme s brambory. Kotleta nepraktického mužeIngredience: 2 kotlety, 1 šlehačka, 10 brambor, 2 cibule, 200g tvrdého sýra, sůl, pepř.
Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a krátce osmahneme. Remosku vymastíme máslem. Navrstvíme kolečka syrových brambor, pokryjeme kolečky cibule, osolíme a opepříme. Navrch dáme kotlety, zalijeme olejem, na kterém se kotlety smažily a šlehačkou. Pečeme asi hodinu. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme dozlatova. Pastýřské kotletyIngredience: 4 kotlety, lžíce oleje, sůl, pepř, silný plátek ovčího sýra, plátek špeku, 1 cibule i s natí.
Postup přípravy: Do kotlet ostrým nožem prořízneme kapsu. Mírně naklepeme, osolíme, opepříme a kapsu naplníme rozdrobeným ovčím sýrem, do kterého jsme zamíchali na kostičky nakrájený špek a nasekanou cibulovou nať. Kotlety zajistíme jehlou nebo je sešijeme. Cibuli nakrájíme na kolečka, osmahneme na oleji, přidáme kotlety a dusíme doměkka. Kořeněné kotlety
Postup přípravy: Kotlety vykostíme a naklepeme. Krátce promixujeme vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, papriky, worchester, hořčici, kečup, kari a vegetu. Ve směsi namáčíme kotlety a ukládáme do nádoby. Zbytek omáčky nalijeme na maso. Necháme do druhého dne uležet. Kotlety smažíme na oleji asi 3 minuty na každé straně. Zapékané kotlety I.Ingredience: 400g kotlet, cibule, sůl, pepř, provensálské koření, koriandr, mletá paprika, 400g tvrdého sýra,
Postup přípravy: Vymaštěný pekáč obložíme kolečky cibule (i boky). Kotlety posolíme, okořeníme a klademe na cibuli. Poklademe cibulí a pečeme 35 minut. Hrubě posypeme strouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou a zapečeme asi 10 minut.
Zapékané kotlety II.Ingredience: 4 kotlety, 4 plátky šunky, 4 plátky anglické slaniny, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 100g strouhaného sýra, strouhanka.
Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem. Uložíme do pekáčku. Na maso poklademe kolečka cibule. Pak na každou kotletu dáme plátek šunky, plátek slaniny, zasypeme sýrem a povrch posypeme jemně strouhankou. Šéfovské kotletyNaklepej dobře 4 hovězí plátky nedělené, osol, opepři, potři slabě obyčejnou hořčicí nebo ostřejší cikánskou omáčkou, polož na kolečka krájenou cibuli, překryj jemně řezanou slaninou, další vrstvou jsou podélně řezané plátky sladkokyselé okurky. Navrch můžeme dát ještě půlku paprikového lusku. Jako poslední položíme plátek uzeného bůčku (nebo libovějšího uzeného či kolečka salámu). Takto opatřené plátky masa položíme ve dvojicích vrstvami k sobě tak, hovězí plátky byli na vnější straně. Převážeme nití, aby se při dušení celá sestava nerozpadla. Osmahneme na tuku, přidáme ještě nakrájenou cibuli, podlijeme a dusíme. K zahuštění šťávu můžeme použít trochu hořčice nebo cikánské omáčky. Příloha je libovolná. Zapíjíme dobrým mokem.
Plněné kotletyV kotletě udělat kapsu, do ní vložit plátek sýra a šunky spojené hořčicí. Okraje spojit párátkem. Z obou stran opéct na oleji potom podlít vodou a dusit.
Plněná kotleta I.
Ingredience: 4 vyšší vepřové kotlety, 12 sušených švestek, 2 jablka, 100g anglické slaniny nebo 2 párky, 100g šunky, tymián, zázvor, pepř, sůl, olej, snítky petrželky.
Postup přípravy: Kotlety podélně nařízneme a po obou stranách naklepeme. Do vzniklé kapsy vložíme 3 vypeckované švestky (1/2 hodiny předtím máčené ve vodě), přidáme nádivku z jablek a šunky nakrájených na kostičky a okořeníme. Naplněnou kapsu kotlet pak sepneme párátkem, osolíme, opepříme, p otřeme olejem a grilujeme. Na pánvi opečeme slaninu či párek, nakrájíme na šikmo "na hřebínek" a maso na talířích jimi ozdobíme. Podáváme s vařenými brambory pokapanými máslem a posypanými sekanou petrželkou.
Plněná kotleta II.Ingredience: 4 kotlety, houby, cibule, sůl, pepř, vejce, tuk, hladká mouka, hranolky, zelenina.
Postup přípravy: 4 silnější kotlety omyjeme, osušíme a uděláme do nich kapsu, kterou naplníme smaženicí z hub (houby, cibule, sůl, pepř, vejce, tuk). Kapsu uzavřeme kovovou jehlou nebo párátky, kotlety obalíme v hladké mouce a pomalu z obou stran opékáme na oleji. Podáváme s hranolky a oblohou na špejlích. Na každou špejli, dlouhou asi
Vepřové kotlety na šlehačceIngredience: 4 kotlety, sůl, pepř,
Postup přípravy: Pekáček maličko vymažeme máslem a dno pokryjeme nakrájenou cibulí. Na ni rozložíme naklepané, osolené a opepřené kotlety a vše zalijeme šlehačkou. Posypeme strouhaným sýrem a dáme péci do trouby. Podáváme s vařenými brambory. Vepřové kotlety na houbáchIngredience: 4 kotlety, 1 lžíce sušených hub, hladká mouka, sůl, pepř, 2 lžíce tuku, 1 cibule, 2 stroučky česneku.
Postup přípravy: Houby namočíme do studené vody. Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V hrnci zpěníme na tuku nakrájenou cibuli, přidáme kotlety a prudce opečeme. Zalijeme vodou s houbami, přidáme utřený česnek a dusíme. Můžeme dochutit drceným kmínem.
Vepřové kotlety se žampionyIngredience: 4 kotlety, sádlo, hladká mouka, 3 vejce, 400g žampiónů, sůl, pepř, kmín, petrželka.
Postup přípravy: Kotlety osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme na tuku. Vyjmeme a dáme do tepla. Dolijeme trochu vody, přidáme kmín a dáme dusit plátky žampiónů. Vejce rozšleháme a dáme k houbám, dochutíme solí a pepřem. Kotlety na talíři pokrýváme směsí a zdobíme petrželkou.
Ingredience: Pro 4 osoby - 600g vepřové kotlety, 15g sůl, 50g mouka,
Postup přípravy: Kotlety lehce naklepat. Osolit, z obou stran obalit v mouce a v troše horkého oleje opéci maso tak, až dostane barvu. Vyjmout z pánve a přendat do hrnce. Ve zbytku oleje orestovat na plátky pokrájenou zeleninu, ochutit celým pepřem, tymiánem a bobkovým listem a přimíchat trochu rajčatového protlaku. Míchat ještě další 1-2 minuty, pak zaprášit moukou a dobře promíchat. Přilít vývar z kostí, osolit a při mírné teplotě dusit pod pokličkou 30-40 minut. Přelít přes sítko na plátky masa. Přilít tokajské víno a přidat oloupané a vypeckované hrozny. Pod pokličkou dusit, až je maso měkké. Kotlety vyjmout, položit na talíř, zalít tokajskou omáčkou. Jako přílohu servírovat vařené brambory ozdobené petrželkou.
Vepřové kotlety na dezertním víněIngredience: 800g vepřových kotlet, 50g másla,
Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném másle po obou stranách opečeme. Zmírníme oheň a zvolna dopečeme doměkka. Pak maso vyjmeme, do zbylého tuku nalijeme opatrně víno, promícháme, povaříme, přidáme šlehačku, ve které jsme rozkvedlali lžíci maizeny, a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podle chuti dokořeníme a dosolíme. Kotlety vložíme do omáčky, prohřejeme a podáváme s bramborem.
Grilované kotlety na dobromysliIngredience: 4 vepřové kotlety, olej na potření, dobromysl, 4 rajčata, 4 papriky, 1 menší salátová okurka.
Postup přípravy: Kotlety nařízneme od kosti, potřeme olejem a necháme v chladnu odležet. Pak je posypeme dobromyslí a po obou stranách několik minut grilujeme. Hotové obložíme čerstvou zeleninou a podáváme s tmavým chlebem.
Ingredience: 6 vepřových kotlet s kostí, grilovací koření, sůl pepř, máslo, olej. Omáčka: 1 cibule, 1 ostravská klobása,
Postup přípravy: Den před grilováním je dobré maso naložit, aby lépe natáhlo chuť koření. K naložení potřebujeme trochu oleje, grilovací koření, sůl a pepř. Maso lehce naklepeme, nařízneme okraje, okořeníme a uložíme do kameninové mísy. Přidáme olej a necháme uležet v chladu. Základem omáčky je ostrý kečup, ostravská klobása, paprika, menší cibule a kousek slaniny. Na slanině zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kousky klobásy a papriky. Vše zlehka osmažíme a nakonec zalijeme kečupem. Omáčka je nejlepší horká, můžeme ji tedy nechat ohřát třeba na grilu spolu s masem. Maso grilujeme na dřevěném uhlí tak, jak je každý zvyklý. Když ho obracíme, je dobré vždy ho pomazat rozehřátým máslem s kořením. Maso tak dostane krásně zlatavou kůrku. Jako přílohu podáváme chléb nebo opečené brambory a samozřejmě zeleninové saláty.
Italské kotlety se salámem a sýremIngredience: 4 vepřové kotlety, mletý pepř, sůl, kmín, 2 stroužky česneku, 100g salámu, 100g sýra (ementál), 1 nebo 2 žloutky, zelenou petrželku, 50g oleje, šalvěj, máslo.
Postup přípravy: Salám a petrželku jemně nasekáme, sýr nakrájíme na kostičky, kotlety osolíme a opepříme. Polovinu sýra smícháme se salámem, žloutky, kmínem, šalvějí, petrželkou a česnekem a dáme do kapes v kotletách (prořízneme je na straně u kosti). Na rozpáleném oleji kotlety po obou stranách opečeme, vyjmeme je a necháme okapat. Rozložíme je do pekáčku, přidáme zbylý sýr a máslo a zapečeme při
Silvestrovské kotletyIngredience: 2 kotlety, pepř, sůl, kmín, 2 stroučky česneku, 100g šunkového salámu, 100g žampionů, olej, máslo, hladká mouka, šlehačka, žloutek, petrželka, 4 plátky sýra, mletá sladká paprika.
Postup přípravy: Kotlety osolíme, opepříme, posypeme kmínem, potřeme česnekem, prudce opečeme po obou stranách na oleji a uložíme do tepla. Odebereme přebytečný tuk, přidáme kostičky salámu, čtvrtky žampionů, opečeme, zasypeme moukou, necháme přismahnout, přidáme šlehačku a petrželku a povaříme do husta. Osolíme, opepříme, sejmeme z plotny a zamícháme žloutek. Kotlety dáme na plech, na ně rozdělíme směs, zakryjeme sýrem a pečeme při 220 stupních.
Jablečné kotletyIngredience: 2 kotlety, lžíce másla, 2 jablka, 1-2 vajíčka, lžičku až dvě hladké mouky,
Postup přípravy: Kotlety lehce naklepeme, nařízneme jejich okraje, opepříme a na másle po obou stranách opečeme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky. Připravíme těstíčko z vajec a mouky a v něm jablka namáčíme a smažíme. Na talíř dáme kotlety, obložíme je jablky a přelijeme šťávou z pečení, kterou jsme vylepšili přidáním přírodního bílého vína.
Brněnský kotletIngredience: 4 silnější kotlety, 1 vejce, hrášek, cibule, 100g měkkého salámu, sůl, strouhanka, hladká mouka, tuk.
Postup přípravy: Cibuli osmažíme, přidáme hrst hrášku, kostičky salámu a asi 2 min. osmažíme. Rozklepneme vejce, necháme zatuhnout a pak vychladnout. Kotlety nařízneme tak, aby vytvořili kapsy. Mírně naklepeme, osolíme, do kapes dáme směs, okraje zaklepeme paličkou. Obalíme v trojobalu a smažíme.
Bakoňské kotletyIngredience: 750g vepřových kotlet, sůl, pepř, 50g oleje, 40g slaniny,80g cibule, mletou papriku,
Postup přípravy: Kotlety na okrajích nařízneme, mírně naklepeme, osolíme a opepříme a po obou stranách prudce opečeme, vyjmeme, do výpeku nakrájíme nadrobno slaninu a cibuli, orestujeme, zaprášíme paprikou, zpěníme, zalijeme částí vývaru, vložíme maso a dusíme doměkka. Kotlety vyjmeme, přilijeme vývar, smetanu s rozkvedlanou moukou a provaříme. Omáčku procedíme na kotlety, vložíme orestované plátky žampionu na slanině a másle, dochutíme a krátce povaříme.
Výborné kotletkyIngredience: 3 lžíce sádla, 2 velké cibule, 30g slaniny, 2 papriky, 4 kotlety, sůl, pepř, 1 lžíce sladké papriky,
Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Přidáme pokrájenou cibuli a slaninu, osmahneme, podlijeme, přidáme sladkou i pálivou papriku a dusíme. Když maso změkne, přisypeme papriku a žampióny pokrájené na kousky, podusíme, zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Podáváme s noky, těstovinami, knedlíky nebo brambory.
|
||
Administrace WebSnadno | Tvorba webových stránek na PageRide.com | Nahlásit protiprávní obsah! | ![]() |