Založit webové stránky nebo eShop
Vepřové maso

 

Babiččiny kotlety

 

Ingredience: kotlety (s kostí i bez), tvrdý salám, měkký salám, cibule, sýr na strouhání, strouhanka, máslo, hořčice, pepř, sůl

Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a vydatně opepříme. Položíme na dno vymazaného pekáče. Poté na kotlety navrstvíme cibuli, tvrdý a měkký salám. Zapékáme. Když už jsou kotlety téměř hotové, posypeme sýrem. Sýr následně posypeme trochou strouhanky a navrch dáme oříšek másla. Necháme péct, dokud se ze strouhanky nevytvoří "krusta". Výtečné s opékanými brambory.

 

Vepřové na houbách

Ingredience : 1 kg vepřové krkovice, sladká paprika, sůl ,pepř, tuk na vymaštění pekáče, 400 g hlívy ústřičné, 1 svazek naťových cibulek, 2 červené papriky, 125 ml suchého bílého vína, 250 ml zeleninového vývaru z kostky, po snítce libečku a tymiánu na ozdobení

Postup přípravy : Vepřovou krkovici dobře omyjeme, osušíme a potřeme sladkou paprikou, solí a pepřem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175 °C/plyn stupeň 2) přibližně 2 hodiny. Mezitím si opatrně očistíme houby a přepůlíme je. Naťové cibulky a paprikové lusky omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kousky. Přibližně 45 minut před dopečením podlijeme pečeni bílým vínem a zeleninovou polévkou. zhruba 30 minut před dopečením přidáme do pekáče hlívu ústričnou, cibuli a papriku a všechno s masem podusíme. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. libeček i tymián opereme, osušíme a nahrubo posekáme. Na míse potom upravíme vepřovou pečeni s houbami a se zeleninou a ozdobíme zelenými bylinkami

 

Vepřové čínské kostky

Ingredience : 600 g vepřové kýty, 300 g brokolice, 300 g mrkve, 200 g čínského zelí, 150 g cibule, malá lžička cukru, 1 lžíce solamylu, 1 lžička soli, olej 2 lžíce sójového oleje, 2 lžíce sójové omáčky

Postup přípravy : Maso nakrájíme na menší kostky. Smícháme cukr, sójový olej, sójovou omáčku, solamyl a sůl. S touto směsí maso promícháme a necháme asi hodinu uležet. Brokolici rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na větší kostky, čínské zelí nařežeme. Odleželé maso orestujeme na rozpáleném oleji doměkka. Přidáme připravenou zeleninu a za stálého míchání dusíme asi 5 minut. Podáváme horké.

 

Kotlety na medu

Ingredience : 4 vepřové kotlety, 2 stroužky česneku, sůl, med, sójová omáčka, olej na smažení, solamyl na zahuštění

Postup přípravy : Kotlety naklepeme, potřeme česnekem se solí (soli trochu) a naložíme do směsi připravené ze dvou dílů medu a jednoho dílu sójové omáčky. Je-li směs řídká, přidáme ještě med, aby se omáčka lehce táhla. Pak se již jen 24 hodin těšíme, až okapané kotlety na oleji doměkka opečeme. Olej slijeme a omáčku necháme prohřát, až začne karamelizovat (můžeme ji zahustit ve vodě namočeným solamylem) a kotlety přelijeme. 

Kotlety v šunkové omáčce

Ingredience : 6 vepřových kotlet, sůl, hladká mouka, 30 g másla, 2 dl bílého vína, vývar z masoxu, 2 dl šlehačky, 100 g šunky, citrónová šťáva

Postup přípravy : Vepřové kotlety zbavíme páteřních kostí, nařízneme po obvodu a u kosti. Jemně naklepeme, osolíme a obalíme po obou stranách v mouce. V pekáčku rozehřejeme máslo. Kotlety vložíme do rozehřátého másla a dusíme v troubě. Po chvilce je obrátíme, podlijeme trochou vína a vývaru a přikryté dusíme doměkka. Měkké kotlety podlijeme smetanou a vínem, doplníme šunkou pokrájenou na nudličky a dobře prohřejeme. Omáčku dochutíme citrónovou šťávou a podáváme s dušenou rýží.

Kotlety "Rošťáci"

Ingredience : 4 větší kotlety,sůl, pepř, olej. Marináda: 2 vejce, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 4 stroužky česneku, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce kremžské a plnotučné hořčice, 2 lžíce Solamylu

Postup přípravy : Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a namočíme do marinády alespoň do druhého dne. Marinádu připravíme smícháním všech přísad. Pak je marinádou obalené, vložíme do rozpáleného oleje a po obou stranách usmažíme dozlatova. Nakonec maso zbylou marinádou podlijeme, zředíme trochou vody a uvaříme tak výbornou omáčku. Podáváme s rýží nebo brambory

 

Panenky se šunkou

Ingredience : 600 g vepřové panenky, sůl, pepř, 1/2 lžičky sladké papriky, 160 g plátků šunky, 1 1/2 lžíce olivového oleje, 60 ml sherry, 160 ml masového vývaru z kostky

Postup přípravy : Panenky omyjeme a osušíme, do masa vetřeme sůl, pepř a papriku. Polovinu plátků šunky rozložíme vedle sebe, poklademe masem, zakryjeme zbylou šunkou a vše převážeme nití. Maso opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a dozlatova osmahneme. Zalijeme sherry a vývarem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 60 minut, přitom maso potíráme vypečenou šťávou. Maso a cibuli vyjmeme z omáčky a udržujeme teplé. Výpek převaříme, přisolíme a opepříme. Maso nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře s cibulí. Omáčku podáváme zvlášť

Roláda

Ingredience : 600 g vepřové kýty, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, 1 párek, 2 vejce, špetka pepře, špetka soli, 2 lžičky plnotučné hořčice, 100 g rostlinného oleje

Postup přípravy : Maso ostrým nožem rozřízneme na 1-2 cm silný plát. Plát masa rozložíme na prkénko a navlhčenou paličkou jej rovnoměrně naklepeme. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Do středu položíme nahrubo pokrájenou cibuli, na čtvrtky nakrájenou okurku, párek a na oleji usmažená míchaná vejce. Plát masa jednou stranou přehrneme přes náplň a srolujeme tak, aby náplň byla všude uzavřena. Osolenou roládu důkladně povážeme pevnou nití. Konce rolády uzavřeme jehlami na závitky, vložíme do pekáčku a opečeme na oleji. Potom ji podlijeme a za stálého polévání šťávou a případného podlévání upečeme doměkka a dozlatova. Po dopečení ji rozkrájíme na plátky. Plátky rozdělíme na talíře a poléváme vypečenou šťávou. Podáváme s brambory a se zeleninovým salátem.
 

Řízky v těstíčku zapečené sýrem

Ingredience : 4-8 plátků z kýty, hladká mouka, vejce, mléko, sůl na těstíčko, 1 šlehačka, 300 g tvrdého sýra, kousek másla, olej na smažení

Postup přípravy : Plátky masa naklepeme, osolíme, omočíme v těstíčku (mouku rozšleháme s vejcem, mlékem a solí) a osmažíme na rozehřátém oleji. Na dno pekáče potřené máslem naskládáme osmažené plátky masa, zasypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Podáváme s brambory nebo hranolky a zeleninovým salátem nebo oblohou.

Špízy se zeleninou

Ingredience : 500 g vepřové kýty, 1 kedlubna, 250 g mrkve, 1 svazek naťových cibulek, 2 lžíce oleje, sůl, 200 ml smetany ke šlehání, hrubě mletý černý pepř, 1-2 lžíce solamylu, 1 svazek petrželky

Postup přípravy : Oloupanou kedlubnu a mrkve nakrájíme na kousky a dusíme ve 1/4 litru vroucí vody asi 10 minut. Zeleninu necháme okapat a vývar si zachytíme. Na grilovací jehly střídavě napichujeme kousky kedlubny a mrkve, dále na kousky nakrájené naťové cibulky a na kostičky nakrájené maso. Na horkém oleji špízy 15-20 minut opékáme ze všech stran. Poté je okořeníme solí a pepřem. Špízy vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Do výpeku přilijeme zeleninový vývar a smetanu a směs krátce povaříme. Solamyl rozmícháme v trošce vody a omáčku jím zahustíme. Podáváme s bramborovou kaší. Nakonec vše upravíme na talíř a posypeme jemně nasekanou petrželkou 

Závitky na smetaně

Ingredience : 1/2 kostky masoxu, 600 g vepřové kýty, sůl, pepř, 3 červené cibule, 1 větší pórek, 2 papriky (červená a žlutá), 100 g másla, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1 lžíce strouhaného eidamu, 200 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté sladké papriky

Postup přípravy : Masox rozpustíme v 200 ml vody a necháme přejít varem. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme z ní plátky, které osolíme a opepříme. Cibule oloupeme, překrájíme na poloviny a nakrájíme na slabší plátky. Pórek očistíme, zbavíme zavadlých listů, omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na kolečka, zelenou část na proužky. Papriky omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm 2 minuty opékáme nakrájenou zeleninu. Trochu osolíme, přidáme tymián a strouhaný eidam. Směs promícháme, necháme vychladnout a potom ji rozdělíme na masové plátky. Ty stočíme a ovážeme nití nebo spíchneme párátkem. Pekáček vymažeme zbytkem másla, narovnáme do něj závitky, podlijeme 100 ml vývaru a v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/ plyn stupeň 3) pečeme asi 25 minut. Občas podlijeme vývarem a přelijeme výpekem. Mezitím zašleháme do smetany mouku a papriku a směsí závitky přelijeme. Přiklopíme a dusíme při snížené teplotě ještě asi 20 minut. Chutnají s dušenou rýží.

Bavorské závitky

Ingredience : 4 řízky z vepřového masa, 2 lžíce pikantní hořčice, 100 g slaniny, 1 cibule, 1 lžíce kmínu, 500 g kysaného zelí, 1 sklenice vývaru, 3 lžíce oleje, 1 kyselé jablko, špetka tymiánu, sůl, pepř

Postup přípravy : Maso naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenou cibulí osmažíme dozlatova. Přidáme kmín, polovinu zelí a 5 minut podusíme. Směsí naplníme vepřové řízky, svineme je a převážeme nití. Na rozpáleném oleji závitky osmahneme, podlijeme vývarem a zhruba hodinu dusíme. Hotové závitky vyjmeme. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na kostky a přidáme do omáčky. Vše 10 minut dusíme. Pak přidáme zbytek zelí a dusíme ještě 5 minut. Hotové závitky narovnáme na servírovací mísu a polijeme omáčkou. K závitkům chutnají bramborové noky a sklenice vychlazeného piva
 

Vepřové topinky

Ingredience : 4 topinky,4 silnější řízky z kýty, 1 lžíce hladké mouky, 40 g oleje, sůl, hrubě mletý pepř, 150 g žampionů, 40 g másla, 1 sklenice červeného vína

Postup přípravy : Řízky odblaníme, naklepeme, mírně pomoučíme a na oleji prudce opečeme po obou stranách. Osolíme a opepříme. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Z řízků slijeme přebytečný olej, přidáme žampiony, vlijeme víno a vydusíme. Řízky klademe na předem připravené topinky a doplníme je žampiony se šťávou

 

Chatařské vepřové žebírko

Ingredience : 4 kotlety, sůl, pepř, 200 g kečupu, 4 vejce, 100 g oleje

Postup přípravy : Kotlety naklepeme, osolíme, okořeníme a opečeme na tuku. Potom je vyjmeme, do vypečené šťávy přidáme kečup a povaříme. Opečené žebírko dáme na talíř, přelijeme kečupovou omáčkou a navrch přidáme drobně nasekané vařené vejce. Zdobíme petrželkou a podáváme s vařenými brambory

 Trojité řízky


Ingredience :4 plátky vepřové krkovice, plátkový sýr Eidam, plátky šunkového salámu, sůl, pepř, vejce, mouka, strouhanka, hořčice, tuk na smažení.
 

Postup přípravy : Z vejce, mouky a strouhanky si připravíme těstíčko na obalování. Maso naklepeme, posolíme, popepříme, potřeme slabě hořčicí, položíme na něj plátek sýra, opět slabě potřeme hořčicí, na sýr plátek šunky a obalíme šikovně (plátky spojí hořčice, lze i použít párátka) v těstíčku. Usmažíme v horkém tuku do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.


 Řízky v těstíčku


Ingredience :4 vepřové řízky (nebo kuřecí), 2 celá vejce, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička warchesteru, 1 lžička maggi, 1 lžička hořčice, 2 lžíce solamylu a 2 stroučky česneku.

Postup přípravy : Do těstíčka maso naložíme na 24 hod. Pak opékáme na rozpáleném oleji.

 
Řízky v majonéze


Ingredience : 5 řízku (vepřová kýta, kotleta) 2 vejce 10 dkg majonézy sladká paprika trošku pálivé papriky 1 polévková lžíce sojové omáčky (případně magi) 1 vrchovatou lžíci solamylu.


Postup přípravy : Vše řádně promícháme a vyšleháme až vznikne nálevový lák. Řízky naklepeme z obou stran, osolíme a opepříme a pak zalijeme lákem. Takto necháme řízky v lednici 3 - 5 dnu zaležet. Nakonec pečeme na oleji jako obyčejné řízky. Jako přílohu podáváme hranolky nebo s vařenými brambory.

Řízek naruby č.1


Lze dělat z vepřového z kuřecího i králičího masa. Připravené řízky velice malinko osolíme a naklepeme ve strouhance aby se strouhanka vtlačila do masa. Potom je namočíme v rozšlehaném vejci. Zprudka opečeme na pánvičce na oleji. Pak řízky narovnáme nastojato do pekáčku. Zalijeme směsí 2 dl vody 3 lžíce kečupu 3 lžíce hořčice a 1 lžíci vegety (podravky). Zalité řízky upečeme doměkka. Nejlepší jsou s bramborovou kaší.

 Řízky naruby č.2


Plátky vepřové kýty nebo kotlety, anglická slanina, olej, vejce, cibule, česnek, strouhanka.
Řízky naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, obalíme ve strouhance a rozšlehaném vejci a osmažíme na oleji. Do pekáčku postupně pokládáme plátky slaniny a cibule, smažené řízky, na které opět klademe slaninu a cibuli, které tvoří také poslední vrstvu. Zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 25 min.


 Řízek podle Pálffyho


Ingredience : 500g vepřové kýty, 100g drůbežích jater, 100g uzeného masa, 50g taveného smetanového sýra, 1 žloutek, 100g jablek, 50g žampiónů, paprika, sůl, olej.
 

Na těstíčko: 0,5 dl bílého vína, 3 vejce, 60g hladké mouky.
 

Postup přípravy : Z masa nakrájíme řízky, naklepeme a osolíme. Játra spaříme, spolu s uzeným masem jemně nasekáme, smícháme se sýrem, žloutkem, solí a paprikou. Směsí potíráme řízky a máčíme v těstíčku, do něhož jsme přidali na tenké nudličky nakrájené jablko a žampióny. Usmažíme a podáváme s bramborovou kaší a salátem.

 Řízky - Esterházy


Ingredience : Pro 6 osob - Oblíbené jídlo pro sváteční příležitosti. Zvláště vhodné pro hosty.
Na osmince másla zpěníme středně velkou cibuli do skleněna, zasypeme lžičkou sladké papriky. Naklepané osolené a opepřené vepřové řízky (6)po obou stranách opečeme, podlijeme a dusíme. Asi po 20 minutách přidáme na jemném struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 mrkve, půl celeru, 1 petržel), asi 2 feferonky a několik plátků usušené houby zvané pestřec (zastupuje lanýže, které nemíváme v zásobě). Podusíme do měkka a zalijeme litrem zakysané smetany zahuštěné hrubou moukou. Omáčka sice nemá ten hedvábný charakter jako obvyklá svíčková, ale strouhaná zelenina a hrubá mouka jí dodávají výbornou chuť. Můžeme podávat s knedlíkem, s rýží, ale nejvíce chutná s moučnými noky. K jídlu se pije nejlépe plzeňské pivo.


Brněnský řízek


Ingredience :Pro 4 osoby - 400g vepřové kýty, sůl, hladká mouka, vejce, mléko, strouhaná houska na obalování, 150g sádla, 20g másla, 120g šunky, 50g sterilovaného hrášku, 2 vejce.
 

Náplň: Na pánvi rozehřejeme máslo, pokrájenou šunku a necháme prohřát. Pak přidáme sterilovaný okapaný hrášek, vejce, osolíme a necháme ztuhnout.
 

Postup přípravy : Vepřovou kýtu nakrájíme na 4 řízky, které opatrně naklepeme, osolíme, a naplníme. Po naplnění přeložíme jako taštičky, okraje paličkou sklepneme, obalíme a smažíme zvolna na sádle. Vhodná příloha bramborová kaše maštěná máslem a meruňkový kompot.


 Indonéské řízky


Ingredience :4 vepřové řízky z kýty, 1 dl bílého jogurtu, podle chuti pálivá paprika, 1 menší sterilovaná kapie, čerstvě mletý černý pepř, 2 tlučené hřebíčky, 5 lžic oleje, 2-3 bobkové listy, na špičku nože skořice.
 

Postup přípravy : Řízky lehce naklepeme a po obvodu nařízneme, aby se maso nekroutilo. Smícháme jogurt s paprikou, nadrobno nakrájenou kapií, pepřem, hřebíčkem a solí. Směsí potřeme řízky po obou stranách a necháme několik hodin v chladnu odležet. Do rozehřátého oleje vložíme bobkové listy se skořicí a promícháme. Řízky v takto připraveném oleji prudce opečeme po obou stranách. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.


 Anglický vepřový řízek


Ingredience : 4 plátky z vepřové kýty, sůl, 4 plátky šunky, 4 vařená vejce, 4 vejce, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení.
 

Postup přípravy : Plátek vepřové kýty naklepeme, položíme na něj plátek šunky, do středu dáme vařené vejce, maso přehneme, kraje jemně naklepeme tak, aby vše drželo pohromadě a obalíme v trojobalu. Potom dáme smažit do předem rozpáleného oleje. Usmažené je vyjmeme a překrojíme v půlce.

 Trenčínské řízky


Ingredience : 4 vykostěné kotlety, 80g sterilovaných žampiónů, 4 plátky sýra, mletý pepř, sůl, olej Placky: 350g syrových brambor, 30g mouky, 1 vejce, pepř, 2 lžíce mléka, 50g paprikového bůčku, 1 cibule, 1 stroužek česneku, sůl.
 

Postup přípravy : Brambory nastrouháme, přidáme kostičky cibule a osmaženého bůčku a ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Po obou stranách opečeme a klademe na pekáč. Na maso klademe plátky žampiónů a sýra. Zapečeme v troubě. Na pánvi usmažíme placky. Maso klademe na placky do poloviny a plackem překlopíme.


 Balkánské řízky s pórkem


Ingredience : 4 vepřové řízky, 400g pórku, pepř, sůl, olej, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1/8 l zakysané smetany, oregano, majoránky, čubrica, petrželka.
 

Postup přípravy : Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek na tenké proužky. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, osmažíme a uložíme v teple. Osmahneme pórek a cibuli dozlatova, přidáme sůl, česnek, petrželku, koření a zakysanou smetanu. Vložíme řízky, podlijeme vodou a dusíme do měkka.


 Rychtářský řízek


Ingredience : 4 kotlety, 3 stroučky česneku, 200g paprikového bůčku, 1 cibule, 150g šunky, 200g nivy, sůl, pepř, olej.
 

Postup přípravy : Kotlety bez kosti naklepeme, osolíme a opepříme. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme do hněda a těsně před dokončením přidáme hrubě posekaný česnek. Tuto hmotu položíme na polovinu řízku, položíme plátek nivy, řízek přehneme, zaklepneme okraje a pečeme asi 5 minut na každé straně.

 Plněný řízek


Ingredience : 4 vepřové (telecí) řízky po cca 150g, 30g cibule, 50g hub (žampiónů), 5 lžic kysané smetany, asi 1 dl hovězího vývaru (z masoxu), 1 lžička rajčatového protlaku, 1 žloutek, hladká mouka, petrželová nať, mletý pepř, vegeta, sůl, olej.
 

Postup přípravy : Cibuli, petrželku a houby nadrobno posekáme a podusíme na troše oleje. Ochutíme solí, vegetu a pepřem. Zaprášíme hladkou moukou, vmícháme rajčatový protlak, 2 lžíce smetany a žloutek. Vaříme, aby vznikla hustější hmota. Řízky hodně rozklepeme. Na polovinu každého řízku dáme část houbové náplně, přikryjeme druhou polovinou řízku. Sepneme jehlicí (párátky). Řízky osolíme, zlehka obalíme moukou a na horkém oleji je z obou stran rychle opečeme. Potom je podlijeme vývarem a 3 lžícemi smetany. Přikryté doměkka podusíme. Podáváme s bramborovými hranolky.

 Přírodní vepřový řízek s ořechy


Ingredience : 4 plátky vepřové kýty, 100g oleje, 100g jader vlašských ořechů, 150g cibule, 1 lžíce hladké mouky, česnek, petrželka, sůl, pepř.
 

Postup přípravy : Plátky vepřové kýty zlehka naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji. Do oleje přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, ořechová jádra a na plátky nakrájený česnek. Vše společně osmahneme. Na talířích k řízkům přidáme cibulovo-ořechovou směs a vše posypeme sekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a zeleninový salát.


 Vepřové řízky s houbami a rajčaty


Ingredience : 600g vepřové kýty bez kosti, 200g hub, 200g rajčat, 40g másla, olej, sůl, česnek.
 

Postup přípravy :  Z vepřové kýty nakrájíme 8 malých řízků, naklepeme je a okrajové blány mělce nařízneme na několika místech. Houby nakrájíme na plátky, rajčata na půlky, osolíme je a odděleně podusíme na másle. Plátky masa osolíme, opečeme po obou stranách na oleji, urovnáme na mísu nebo talíře, poklademe rajčaty a houbami a přelijeme rajčatovou omáčkou do níž jsme přidali trochu rozetřeného česneku. Podáváme s vařenými brambory.

Vepřové řízečky s bramboráčky


Ingredience : 4 řízky, majoránka, 5 stroučků česneku, vejce, sůl, pepř.
 

Postup přípravy : Řízky naložíme do těstíška ze zbývajících surovin a necháme několik hodin odležet. Smažíme na rozpáleném oleji a podáváme s pikantními bramboráčky.


 Vepřové nakládané řízečky


Ingredience : 1 kg vepřové kýty, 1-2 vejce, 1 lžíce majoránky, 1 hlavička česneku, sůl, pepř.
 

Postup přípravy : Maso nakrájíme na plátky a naložíme do těstíčka z ostatních surovin. Smažíme na oleji a podáváme s bramboráčky.

 

 Vepřové řízky s hruškami


Ingredience : 4 vepřové řízky, 2 hrušky, sůl, mletý pepř, 30g tuku.
Omáčka: 1-2 lžíce hladké mouky, tuk, 2 dl vody, 2 dl bílého vína, 1,25 dl smetany ke šlehání, sůl, cukr, kari koření.
 

Postup přípravy : Pevné zralé hrušky oloupeme, vyjmeme z nich jádřince a dužinu nakrájíme na kostky. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém tuku řízky po obou stranách opečeme (nejméně 8-10 minut). Měkké maso vyjmeme a necháme v teple. Do pánve vložíme nový tuk a do rozehřátého přidáme mouku, krátce ji osmahneme, zalijeme vodou, vínem, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme kostky hrušek a chvilku společně prohříváme. Stáhneme z ohně, podle chuti okořeníme a omáčkou s hruškami přelijeme maso. Podáváme s pečivem.


 Gratinované řízečky


Ingredience : 400g libového vepřového masa z plece, 100g másla, 100g hladké mouky, 200g strouhaného sýra (eidam, primátor), 2 rajská jablíčka, 1 lžíce kečupu, 2 žloutky, 2 dl mléka a 2 dl smetany, sůl, pepř, olej podle potřeby.
 

Postup přípravy : Maso nakrájíme na malé plátky, které osmahneme na oleji a vložíme do pekáčku nebo zapékací misky. Z másla, mouky, smetany a mléka připravíme bešamel, do něj vmícháme polovinu nastrouhaného sýra a žloutky, jemně osolíme a opepříme. Na maso v pekáčku položíme plátky předem spařených a oloupaných rajčat a ještě zakapeme kečupem. Pak vše zalijeme bešamelem, navrch nasypeme zbylý strouhaný sýr a zapečeme.

 Obrácené řízky


Ingredience : 4 kotlety, 4 stroužky česneku, 1-2 vejce, strouhanka, pepř, sůl, 2 cibule, 100g anglické slaniny, olej.
 

Postup přípravy : Řízky naklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme. Obalíme ve strouhance a v rozšlehaném vejci. Osmažíme na oleji (4 min. na každé straně), naklademe do pekáče, posypeme cibulí a na plátky nakrájenou slaninou. Pečeme asi 30 munut.


 Česnekový olomoucký řízek


Ingredience : 600g vepřové kýty, 80g cikánské pečeně, sůl, 8 stroužků česneku, 40g hořčice, tuk.
 

Postup přípravy : Nakrájíme řízky, naklepeme, posolíme a na jedné potřeme rozetřeným česnekem a hořčicí. Na půlku potřené strany položíme cikánskou pečeni, plátek přehneme, přichytíme špejlí. Pomalu opečeme na mírném ohni, cca 8 min. na jedné straně.

 Vraní zob


Ingredience : 1 kg vepřové kýty, sterilované kukuřici, hrášek, petržel, mrkev, okurky, 1 cibuli, 100g šunky, máslo, olej, vegeta, pepř, sůl.
 

Postup přípravy : Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem a necháme odležet. Pokrájíme jemně cibuli a šunku, do mísy namícháme zeleninu. Na rozpáleném oleji opečeme maso, přidáme zeleninu, prohřejeme, přidáme šunku, dochutíme vegetou a máslem. Podáváme s pečenými brambory.

 Bobky

Vepřovou kýtu, kousek bůčku potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme kmínem a společně s kouskem uzeného masa pečeme.Podáváme s přílohou – bobky v zelí. Kysané zelí uvaříme ve vodě doměkka, scedíme a přes děravý cedník vytlačíme zbytek vody. Z bramborového těsta vyválíme tenké válečky, nakrájíme na malé kousky a zavařujeme do osolené vařící vody. Vaříme asi 5 minut, okapané dáme do uvařeného suchého zelí a promícháme s vypečenou šťávou z pečeného masa.  

Z nouze rožnění 

Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, promneme s hořčicí, zalijeme olejem, necháme uležet. Do vymazaného pekáčku vrstvíme kousky masa, kolečka cibule, kolečka salámu, plátky slaniny, podle množství surovin. Mírně podlijeme vodou, přikryjeme a v troubě pečeme, až je maso měkké.

Madlenčina kotleta 

Ingredience: 4 kotlety, 1 nožka klobásy, 2 plátky šunky, 1 cibule, 1 rajče, 1 jablko, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého strouhaného sýra, grilovací koření, mleté jalovcové koření, sůl.

Postup přípravy:  Naklepané kotlety osolíme, potřeme grilovacím kořením a po obou stranách opečeme. Na dno olejem vymazané remosky dáme vrstvu nakrájené cibule, na kterou položíme polovinu kotlet. Posypeme kolečky pikantní klobásy osmažené spolu s plátky česneku a okořeníme jalovcovým kořením, překryjeme plátky šunky. Nahoru položíme zbytek kotlet, kolečka rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme doměkka, před dopečením posypeme ještě trochou strouhaného sýra smíchaného s nastrouhaným jablkem.

Worcesterová krkovice 

Plátky krkovice osolíme a polijeme worcesterem. Prokládáme na kolečka nakrájenou cibulí, stlačíme a necháme do druhého dne odležet. Očistíme od cibule, narychlo opečeme a přidáme odloženou cibuli z marinády. Je-li maso tužší, dodusíme pod pokličkou.

Krkovička s jablíčky

Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opaprikujeme. Naskládáme do pekáčku společně s pokrájenou cibulí a odkryté upečeme doměkka. K masu přidáme na plátky nakrájená jablka a ještě chvíli dopečeme. Během pečení podléváme vývarem nebo vodou.

Řízky v sýrové peřince

Ingredience: 4-8 plátků krkovice, 300 g strouhaného sýra, 1 šlehačka sůl.

Postup přípravy: Plátky masa naklepeme, osolíme a obalíme v těstíčku z vejce, hladké mouky a mléka. Osmažíme po obou stranách na oleji dozlatova. Do vymazaného pekáče naskládáme osmažené plátky, zasypeme je sýrem a zalijeme šlehačkou. V předem vyhřáté troubě zapečeme, podáváme s hranolky.

Uzené s mrkví

Uzenou rolku (i jiné libové uzené maso) nakrájíme na plátky, osmahneme na tuku. Lehce podlijeme vodou, přidáme Masox a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a společně dusíme. Zahustíme hladkou moukou, podle chuti osolíme, opepříme a podáváme s vařenými brambory.

 

Chalupářský pekáček

Ingredience: 1 kg vepřového plecka (libového bůčku), 2 klobásy (myslivecká, aj.), 2 cibule, 4 stroužky česneku, grilovací koření, drcený kmín, sůl.

Postup přípravy:  Maso nakrájíme na kostky, osolíme a osmahneme na rozpáleném sádle. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, cibuli a plátky česneku. Podlijeme vodou a asi 1 hodinu pečeme v troubě. K měkkému masu přidáme nakrájenou zeleninu (1 cuketa, 1 červená a žlutá paprika, 4 rajčata), ochutíme grilovacím kořením, kmínem a zasypeme 100 g strouhaného sýra. Dopékáme, až se sýr roztaví. Podáváme s chlebem.

Děčínský kotlet

Ingredience: Pro osobu - 150g vepřové pečeně, 15g oleje, 10g másla, 10g šunky, 10g kapie, 1/3 vejce, 15g nakládaných žampiónů, 50g 33% smetany, 0,1 dl bílého vína, mletý pepř, sůl.

 Postup přípravy: V kotletě z vepřového masa nařízneme kapsu, kterou naplníme touto směsí: na tuku podusíme na nudličky nakrájenou šunku a na kostičky nakrájené kapie. Do podušené šunky a kapie vlijeme rozkvedlané a osolené vejce a necháme za stálého míchání srazit. Potom naplníme připravenou kotletu a kapsu upevníme párátkem nebo jehlicí. Osolíme a opepříme a pak opečeme zvolna po obou stranách. Opečenou kotletu zalijeme smetanou a vínem a necháme v troubě chvíli podusit. Před dokončením přidáme jemně nasekané žampióny. Podáváme s dušenou rýží, s bramborovými hranolky nebo vařeným bramborem.

Kotlety Hit

 

Ingredience: 4 kotlety, sůl, pepř, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky šunky, rajská jablíčka, papriky, sýr na strouhání, kečup, olej.

 

Postup přípravy: Do olejem potřeného pekáčku vložíme naklepané, osolené a opepřené kotlety. Poklademe anglickou slaninou, šunkou, plátky rajčat a nakrájenou paprikou. Posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme kečupem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka. 

 

 Kotlety Kazachstán

Ingredience: 4 kotlety, 3 lžíce oleje, 14 sušených švestek, namočených přes noc v octě, 2 lžíce citrónové Šťávy, 1 stroužek česneku, 3 lžíce čerstvě nasekané petrželky, sůl, hrubě mletý pepř.

 

Postup přípravy: Kotlety osmahneme na rozehřátém oleji. Mezitím švestky vyndáme z octa a dáme do vody. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Švestky i s vodou dáme do elektrického mixéru, přidáme česnek a petrželku a dobře rozmixujeme. Směs nalijeme do pánve, přidáme sůl s pepřem, přivedeme k varu, příkon snížíme na minimum a přidáme citrónovou Šťávu. Zamícháme a vaříme 3 minuty. Omáčku nalijeme na kotlety a podáváme.

Kotlety zapečené se šlehačkou

 

Ingredience: 4 kotlety, 1 pórek, 1 sladká šlehačka, 1 kg brambor, sůl, grilovací koření, máslo.

 

Postup přípravy: Brambory očistíme a nakrájíme na asi 1cm silné plátky. Zapékací plech vymažeme máslem, poklademe plátky brambor a rozprostřeme na kolečka nakrájený pór, osolíme. Kotlety nařízneme na okraji, naklepeme, osolíme, osolíme, okořeníme a položíme na brambory a pór. Přelijeme šlehačkou a dáme do rozehřáté trouby zapéci. Asi po 40 min. se šlehačka vypeče a brambory i kotlety zčervenají.

Kotleta zapékaná se sýrem

 

Ingredience: 4 kotlety, sůl, pepř, voda, tuk, houby, solamyl, sójová omáčka, porcovaný sýr, hranolky, zelenina.

 

Postup přípravy: Ze 4 kotlet uděláme přírodní řízky, které hotové položíme na vymaštěný plech. Na každou kotletu dáme houby zahuštěné solamylem (lžička solamylu rozpuštěná ve lžíci studené vody a lžička sójové omáčky). Každou porci přikryjeme plátkem porcovaného sýra a dáme zapéci do trouby. Jakmile se sýr rozpustí, ihned podáváme s hranolky a zeleninovou oblohou.

Kotlety s cibulí

 

Vepřové kotlety bez kosti mírně naklepeme, osolíme a opepříme. Do pekáče položíme plátky masa, na každé navršíme na kolečka cibuli a vše zasypeme velkou vrstvou sýra. Vše zalijeme šálkem horkého rozpuštěného masoxu. Přikryjeme alobalem, pečeme (1/2 - 3/4) hod., pak sundáme alobal a necháme ještě v troubě.

 

Kotlety s křenem

 

Ingredience: 4 kotlety, olej, křen, hořčice, worcestrová omáčka, kari koření, pepř, sůl, pažitka.

 

Postup přípravy: Kotlety naklepeme, okraje nařízneme. Z jedné strany maso opepříme, osolíme a z druhé strany opepříme. Na pánvi zprudka opečeme v oleji, zakapeme worcestrovou omáčkou, potřeme hořčicí a posypeme strouhaným křenem. Podáváme s vařenými brambory posypanými nasekanou pažitkou.

 

Kotlety se sardelovou pastou

 

Ingredience: 4 kotlety, malý hrneček smetany, sardelovou pastu, 1 cibule, trocha hladké mouky, tuk, kůra z poloviny citrónu, pepř.

 

Postup přípravy: Kotlety lehce naklepeme, opepříme, potřeme sardelovou pastou, nakonec lehce poprášíme hladkou moukou. Na tuku zpěníme nadrobno nakájenou cibuli, na ni položíme kotlety, po obou stranách opečeme, potom podlijeme, přidáme jemně strouhanou kůru z citrónu. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou se lžící mouky a necháme přejít varem. Na talíři kotlety přelijeme šťávou, přidáme kopeček dušené rýže a můžeme ozdobit plátkem citrónu.

 

Kotlety v alobalu
 
 

Alobal potřeme olejem a klademe postupně: špek nebo uzené maso, 2-3 vrstvy plátků osolených syrových brambor, naklepané kotlety ochucené solí, pepřem a paprikou, kolečko salámu, rajčata, a papriky nakrájené na úhledné kousky. Zabalíme a pečeme asi 1 hodinu v předehřáté troubě nebo na ohni na roštu.

Kotlety v alobalu II.

 

Ingredience: pro 4 osoby - 4 kotlety, 1-2 jablíčka, 60g šunky (lze nahradit kouskem vařeného uzeného masa), kremžská hořčice, sůl, máslo na potření alobalu.

 

Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme a potřeme kremžskou hořčicí. Takto připravené kotlety vložíme na čtverec alobalu, který jsme potřely máslem. Na kotlety navršíme kopeček z nadrobno nakrájených jablek promíchaných s usekanou šunkou nebo uzeným. Zabalíme a dáme péci na plech do předehřáté trouby.

Kotlety v alobalu III.

 

Kotlety osolíme, opepříme a přidáme trochu pálivého grilovacího koření. Navrch položíme plátek šunky, zelenou papriku, rajče, kolečka klobásy anglickou slaninu, možno přidat i sýr. Dobře zabalíme do alobalu a pečeme na roštu asi třicet minut.

Kotlety v alobalu IV.

 

Ingredience: 4 kotlety, 4 plátky tvrdého sýra, 4 plátky šunky, máslo, plátky rajčat a papriky, sůl, pepř.

 

Postup přípravy: Kotlety naklepeme a nařízneme, osolíme, opepříme. Alobal pomažeme máslem, kotlety položíme na jednotlivé čtverce. Na maso dáme sýr, šunku, zeleninu a plátek másla. Pečlivě zabalíme a pečeme asi 25 minut.

 

Kotlety na cibuli se sýrem

 

Na pekáč dáme 1 cm vysokou vrstvu cibule nakrájené na kostky, na cibuli dáme osolené a opepřené kotlety, potom plátky sýru a na sýr 2 majonézy v kelímku.

Kotlety na zelí

 

Ingredience: Pro 4 osoby - 4 kotlety, 2 ¨nožičky vepřové klobásy, 400g kysaného zelí, 300g udušené rýže, kelímek kysané smetany, sůl, tuk na opečení.

 

Postup přípravy: Z maďarské kuchyně - Kotlety naklepeme, nařízneme okraje aby se nekroutily, osolíme a opečeme na lžíci tuku. Zelí dáme do kastrolu, na ně položíme kotlety a ještě tence nakrájenou klobásu. Poklademe udušenou rýží, přikryjeme další vrstvou zelí a dáme do vyhřáté trouby zapéci. Během pečení pak poléváme rozmíchanou kysanou smetanou.

Kotlety na paprice

 

Ingredience: 5 kotlet, sůl, na špičku nože mleté papriky, 30g mouky, 40g oleje, 40g cibule, 1/8 l kyselé smetany.

 

Postup přípravy: Kotlety nařízneme, naklepeme, osolíme, opaprikujeme, obalíme moukou a zprudka opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Měkké kotlety zalijeme kyselou smetanou, ve které je chvíli povaříme. Pak je urovnáme na mísu a polijeme procezenou šťávou.

Kotlety na hořčici

 

Ingredience: 6 vepřových kotlet, 3 střední cibule, 6 lžiček ostré hořčice, 6 lžiček hladké mouky, 6 dl suchého bílého vína, pepř, 2,50g másla, 2 lžíce oleje, sůl, petrželka.

 

Postup přípravy: Nasekáme cibuli. Kotlety opečeme na směsi másla a oleje asi 15 minut do zlatova. Maso vyjmeme a necháme zezlátnout cibuli. Cibuli vybereme špachtlí, vybereme tuk a místo něho dáme hořčici a rozmícháme mouku. Zalijeme vínem, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dáme na plotnu, vrátíme cibuli, necháme probublávat a si 1/4 hodiny. Pak na 5 minut přidáme kotlety. Na talíři zdobíme petrželkou. Podáváme s brambory nebo bílým chlebem.

Kotlety pečené s dušenou zeleninou

 

Ingredience: 4 kotlety, 400g zeleniny (papriky, květák, brukev, rajčata), sůl, pepř, petrželka.

 

Postup přípravy: Kotlety opečeme na troše sádla. Do šťávy z masa přidáme na kousky nakrájenou zeleninu a dusíme téměř doměkka. Kotlety dáme na vyhřátý talíř, obložíme zeleninou a podáváme s brambory.

Kotleta nepraktického muže

 

Ingredience: 2 kotlety, 1 šlehačka, 10 brambor, 2 cibule, 200g tvrdého sýra, sůl, pepř.

 

Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a krátce osmahneme. Remosku vymastíme máslem. Navrstvíme kolečka syrových brambor, pokryjeme kolečky cibule, osolíme a opepříme. Navrch dáme kotlety, zalijeme olejem, na kterém se kotlety smažily a šlehačkou. Pečeme asi hodinu. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme dozlatova.

Pastýřské kotlety

 

Ingredience: 4 kotlety, lžíce oleje, sůl, pepř, silný plátek ovčího sýra, plátek špeku, 1 cibule i s natí.

 

Postup přípravy: Do kotlet ostrým nožem prořízneme kapsu. Mírně naklepeme, osolíme, opepříme a kapsu naplníme rozdrobeným ovčím sýrem, do kterého jsme zamíchali na kostičky nakrájený špek a nasekanou cibulovou nať. Kotlety zajistíme jehlou nebo je sešijeme. Cibuli nakrájíme na kolečka, osmahneme na oleji, přidáme kotlety a dusíme doměkka.

 Kořeněné kotlety

Ingredience: 1 kg vepřových kotlet, 5 vajec, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce majoránky, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžíce hořčice, 1 lžička worchesteru, 1 lžička kečupu, 1 lžička kari, olej, 1 lžička vegety.

 

Postup přípravy: Kotlety vykostíme a naklepeme. Krátce promixujeme vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, papriky, worchester, hořčici, kečup, kari a vegetu. Ve směsi namáčíme kotlety a ukládáme do nádoby. Zbytek omáčky nalijeme na maso. Necháme do druhého dne uležet. Kotlety smažíme na oleji asi 3 minuty na každé straně.

Zapékané kotlety I.

 

Ingredience: 400g kotlet, cibule, sůl, pepř, provensálské koření, koriandr, mletá paprika, 400g tvrdého sýra, 2 dl šlehačky, sádlo.

 

Postup přípravy: Vymaštěný pekáč obložíme kolečky cibule (i boky). Kotlety posolíme, okořeníme a klademe na cibuli. Poklademe cibulí a pečeme 35 minut. Hrubě posypeme strouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou a zapečeme asi 10 minut.

 

Zapékané kotlety II.

 

Ingredience: 4 kotlety, 4 plátky šunky, 4 plátky anglické slaniny, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 100g strouhaného sýra, strouhanka.

 

Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem. Uložíme do pekáčku. Na maso poklademe kolečka cibule. Pak na každou kotletu dáme plátek šunky, plátek slaniny, zasypeme sýrem a povrch posypeme jemně strouhankou.

 

Šéfovské kotlety

 
 

Naklepej dobře 4 hovězí plátky nedělené, osol, opepři, potři slabě obyčejnou hořčicí nebo ostřejší cikánskou omáčkou, polož na kolečka krájenou cibuli, překryj jemně řezanou slaninou, další vrstvou jsou podélně řezané plátky sladkokyselé okurky. Navrch můžeme dát ještě půlku paprikového lusku. Jako poslední položíme plátek uzeného bůčku (nebo libovějšího uzeného či kolečka salámu). Takto opatřené plátky masa položíme ve dvojicích vrstvami k sobě tak, hovězí plátky byli na vnější straně. Převážeme nití, aby se při dušení celá sestava nerozpadla. Osmahneme na tuku, přidáme ještě nakrájenou cibuli, podlijeme a dusíme. K zahuštění šťávu můžeme použít trochu hořčice nebo cikánské omáčky. Příloha je libovolná. Zapíjíme dobrým mokem.

 

Plněné kotlety

 

V kotletě udělat kapsu, do ní vložit plátek sýra a šunky spojené hořčicí. Okraje spojit párátkem. Z obou stran opéct na oleji potom podlít vodou a dusit.

 

Plněná kotleta I.

 

Ingredience: 4 vyšší vepřové kotlety, 12 sušených švestek, 2 jablka, 100g anglické slaniny nebo 2 párky, 100g šunky, tymián, zázvor, pepř, sůl, olej, snítky petrželky.

 

Postup přípravy: Kotlety podélně nařízneme a po obou stranách naklepeme. Do vzniklé kapsy vložíme 3 vypeckované švestky (1/2 hodiny předtím máčené ve vodě), přidáme nádivku z jablek a šunky nakrájených na kostičky a okořeníme. Naplněnou kapsu kotlet pak sepneme párátkem, osolíme, opepříme, p otřeme olejem a grilujeme. Na pánvi opečeme slaninu či párek, nakrájíme na šikmo "na hřebínek" a maso na talířích jimi ozdobíme. Podáváme s vařenými brambory pokapanými máslem a posypanými sekanou petrželkou.

 

Plněná kotleta II.

 
 

Ingredience: 4 kotlety, houby, cibule, sůl, pepř, vejce, tuk, hladká mouka, hranolky, zelenina.

 

Postup přípravy: 4 silnější kotlety omyjeme, osušíme a uděláme do nich kapsu, kterou naplníme smaženicí z hub (houby, cibule, sůl, pepř, vejce, tuk). Kapsu uzavřeme kovovou jehlou nebo párátky, kotlety obalíme v hladké mouce a pomalu z obou stran opékáme na oleji. Podáváme s hranolky a oblohou na špejlích. Na každou špejli, dlouhou asi 15 cm a na jednom konci zašpičatělou, napichujeme střídavě kousky různobarevné zeleniny /rajčata, zelenou papriku, cibuli, ředkvičky atd.). Šikmo do každé kotlety pak zapíchneme dvě takovéto špejle.

 

Vepřové kotlety na šlehačce

 

Ingredience: 4 kotlety, sůl, pepř, 2,5 dl šlehačky, nejméně 2 cibule, strouhaný sýr, kousek másla.

 

Postup přípravy: Pekáček maličko vymažeme máslem a dno pokryjeme nakrájenou cibulí. Na ni rozložíme naklepané, osolené a opepřené kotlety a vše zalijeme šlehačkou. Posypeme strouhaným sýrem a dáme péci do trouby. Podáváme s vařenými brambory.

Vepřové kotlety na houbách

 

Ingredience: 4 kotlety, 1 lžíce sušených hub, hladká mouka, sůl, pepř, 2 lžíce tuku, 1 cibule, 2 stroučky česneku.

 

Postup přípravy: Houby namočíme do studené vody. Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v

mouce. V hrnci zpěníme na tuku nakrájenou cibuli, přidáme kotlety a prudce opečeme. Zalijeme vodou s houbami, přidáme utřený česnek a dusíme. Můžeme dochutit drceným kmínem.

 

Vepřové kotlety se žampiony

 

Ingredience: 4 kotlety, sádlo, hladká mouka, 3 vejce, 400g žampiónů, sůl, pepř, kmín, petrželka.

 

Postup přípravy: Kotlety osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme na tuku. Vyjmeme a dáme do tepla. Dolijeme trochu vody, přidáme kmín a dáme dusit plátky žampiónů. Vejce rozšleháme a dáme k houbám, dochutíme solí a pepřem. Kotlety na talíři pokrýváme směsí a zdobíme petrželkou.

 

 

Vepřová kotleta na Tokajský způsob

 

Ingredience: Pro 4 osoby - 600g vepřové kotlety, 15g sůl, 50g mouka, 0,8 dl olej, 100g mrkev, 100g petržel (kořen), 50g cibule, 5g česnek, 2g pepř celý, 1g tymián, 2 ks bobkový list, 30g rajčatový protlak, 6 dl vývar z kostí, 2 dl tokajské víno, 250g hroznové víno.

 

Postup přípravy Kotlety lehce naklepat. Osolit, z obou stran obalit v mouce a v troše horkého oleje opéci maso tak, až dostane barvu. Vyjmout z pánve a přendat do hrnce. Ve zbytku oleje orestovat na plátky pokrájenou zeleninu, ochutit celým pepřem, tymiánem a bobkovým listem a přimíchat trochu rajčatového protlaku. Míchat ještě další 1-2 minuty, pak zaprášit moukou a dobře promíchat. Přilít vývar z kostí, osolit a při mírné teplotě dusit pod pokličkou 30-40 minut. Přelít přes sítko na plátky masa. Přilít tokajské víno a přidat oloupané a vypeckované hrozny. Pod pokličkou dusit, až je maso měkké. Kotlety vyjmout, položit na talíř, zalít tokajskou omáčkou. Jako přílohu servírovat vařené brambory ozdobené petrželkou.

 

Vepřové kotlety na dezertním víně

 

Ingredience: 800g vepřových kotlet, 50g másla, 2 dl dezertního vína nebo vermutu, 1,5 dl šlehačky, 1 lžíce maizeny, mletý pepř, sůl.

 

Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném másle po obou stranách opečeme. Zmírníme oheň a zvolna dopečeme doměkka. Pak maso vyjmeme, do zbylého tuku nalijeme opatrně víno, promícháme, povaříme, přidáme šlehačku, ve které jsme rozkvedlali lžíci maizeny, a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podle chuti dokořeníme a dosolíme. Kotlety vložíme do omáčky, prohřejeme a podáváme s bramborem.

 

Grilované kotlety na dobromysli

 

Ingredience: 4 vepřové kotlety, olej na potření, dobromysl, 4 rajčata, 4 papriky, 1 menší salátová okurka.

 

Postup přípravy: Kotlety nařízneme od kosti, potřeme olejem a necháme v chladnu odležet. Pak je posypeme dobromyslí a po obou stranách několik minut grilujeme. Hotové obložíme čerstvou zeleninou a podáváme s tmavým chlebem.

 

 

Grilované kotlety s pikantní omáčkou

 

Ingredience: 6 vepřových kotlet s kostí, grilovací koření, sůl pepř, máslo, olej.

Omáčka: 1 cibule, 1 ostravská klobása, 10 g slaniny, 1 zelená paprika, sklenice pálivého kečupu. Doba přípravy: 45 minut.

 

Postup přípravy: Den před grilováním je dobré maso naložit, aby lépe natáhlo chuť koření. K naložení potřebujeme trochu oleje, grilovací koření, sůl a pepř. Maso lehce naklepeme, nařízneme okraje, okořeníme a uložíme do kameninové mísy. Přidáme olej a necháme uležet v chladu.

Základem omáčky je ostrý kečup, ostravská klobása, paprika, menší cibule a kousek slaniny. Na slanině zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kousky klobásy a papriky. Vše zlehka osmažíme a nakonec zalijeme kečupem. Omáčka je nejlepší horká, můžeme ji tedy nechat ohřát třeba na grilu spolu s masem.

Maso grilujeme na dřevěném uhlí tak, jak je každý zvyklý. Když ho obracíme, je dobré vždy ho pomazat rozehřátým máslem s kořením. Maso tak dostane krásně zlatavou kůrku. Jako přílohu podáváme chléb nebo opečené brambory a samozřejmě zeleninové saláty.

 

Italské kotlety se salámem a sýrem

 

Ingredience: 4 vepřové kotlety, mletý pepř, sůl, kmín, 2 stroužky česneku, 100g salámu, 100g sýra (ementál), 1 nebo 2 žloutky, zelenou petrželku, 50g oleje, šalvěj, máslo.

 

Postup přípravy: Salám a petrželku jemně nasekáme, sýr nakrájíme na kostičky, kotlety osolíme a opepříme. Polovinu sýra smícháme se salámem, žloutky, kmínem, šalvějí, petrželkou a česnekem a dáme do kapes v kotletách (prořízneme je na straně u kosti). Na rozpáleném oleji kotlety po obou stranách opečeme, vyjmeme je a necháme okapat. Rozložíme je do pekáčku, přidáme zbylý sýr a máslo a zapečeme při 200°C.

 

Silvestrovské kotlety

 

Ingredience: 2 kotlety, pepř, sůl, kmín, 2 stroučky česneku, 100g šunkového salámu, 100g žampionů, olej, máslo, hladká mouka, šlehačka, žloutek, petrželka, 4 plátky sýra, mletá sladká paprika.

 

Postup přípravy: Kotlety osolíme, opepříme, posypeme kmínem, potřeme česnekem, prudce opečeme po obou stranách na oleji a uložíme do tepla. Odebereme přebytečný tuk, přidáme kostičky salámu, čtvrtky žampionů, opečeme, zasypeme moukou, necháme přismahnout, přidáme šlehačku a petrželku a povaříme do husta. Osolíme, opepříme, sejmeme z plotny a zamícháme žloutek. Kotlety dáme na plech, na ně rozdělíme směs, zakryjeme sýrem a pečeme při 220 stupních.

 

Jablečné kotlety

 

Ingredience: 2 kotlety, lžíce másla, 2 jablka, 1-2 vajíčka, lžičku až dvě hladké mouky, 1 dl bílého přírodního vína.

 

Postup přípravy: Kotlety lehce naklepeme, nařízneme jejich okraje, opepříme a na másle po obou stranách opečeme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky. Připravíme těstíčko z vajec a mouky a v něm jablka namáčíme a smažíme. Na talíř dáme kotlety, obložíme je jablky a přelijeme šťávou z pečení, kterou jsme vylepšili přidáním přírodního bílého vína.

 

Brněnský kotlet

 

Ingredience: 4 silnější kotlety, 1 vejce, hrášek, cibule, 100g měkkého salámu, sůl, strouhanka, hladká mouka, tuk.

 

Postup přípravy: Cibuli osmažíme, přidáme hrst hrášku, kostičky salámu a asi 2 min. osmažíme. Rozklepneme vejce, necháme zatuhnout a pak vychladnout. Kotlety nařízneme tak, aby vytvořili kapsy. Mírně naklepeme, osolíme, do kapes dáme směs, okraje zaklepeme paličkou. Obalíme v trojobalu a smažíme.

 

Bakoňské kotlety

 

Ingredience: 750g vepřových kotlet, sůl, pepř, 50g oleje, 40g slaniny,80g cibule, mletou papriku, 5 dl vývaru, 250g smetany, 50g hladké mouky, 25g slaniny, 25g másla, 150g žampionu.

 

Postup přípravy: Kotlety na okrajích nařízneme, mírně naklepeme, osolíme a opepříme a po obou stranách prudce opečeme, vyjmeme, do výpeku nakrájíme nadrobno slaninu a cibuli, orestujeme, zaprášíme paprikou, zpěníme, zalijeme částí vývaru, vložíme maso a dusíme doměkka. Kotlety vyjmeme, přilijeme vývar, smetanu s rozkvedlanou moukou a provaříme. Omáčku procedíme na kotlety, vložíme orestované plátky žampionu na slanině a másle, dochutíme a krátce povaříme.

 

Výborné kotletky

 

Ingredience: 3 lžíce sádla, 2 velké cibule, 30g slaniny, 2 papriky, 4 kotlety, sůl, pepř, 1 lžíce sladké papriky, 2 dl kysané smetany, mouka, špetka pálivé papriky, 3 žampióny.

 

Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Přidáme pokrájenou cibuli a slaninu, osmahneme, podlijeme, přidáme sladkou i pálivou papriku a dusíme. Když maso změkne, přisypeme papriku a žampióny pokrájené na kousky, podusíme, zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Podáváme s noky, těstovinami, knedlíky nebo brambory.

Pikantní vepřové kotlety

 

Ingredience: 4 kotlety, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje, 30g másla, 1 cibule, 1 dl bílého vína, 1 lžička octa, tymián, 2 sterilované okurky, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce nasekané petrželky.

 

Postup přípravy: Kotlety nařízneme od kosti, naklepeme, osolíme, opepříme, opečeme na oleji a odložíme do tepla. Přebytečný olej slijeme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přilijeme víno, ocet a necháme přejít varem. Zalijeme vývarem, přidáme podle chuti tymián a povaříme. Pak vmícháme hořčici, na kostičky nakrájenou okurku a petrželku a omáčkou přelijeme kotlety. Podáváme s hranolky nebo bramborovými kroketami.

 

Šenkýřská vepřová kotleta

 

Ingredience: 0,5 kg kotlet, 4 cibule, 1/4 l piva, 2 sladkokyselé okurky, 1 paprika, sůl, pepř.

 

Postup přípravy: Kotlety osolíme, opepříme z obou stran. Osmažíme cibuli, přidáme kotlety a opečeme z obou stran za podlévání pivem. Měkké maso vyjmeme, přidáme na kousky nakrájené okurky a papriku a prohřejeme.

 

Vepřové na kardamonu

 

Ingredience: 4 vepřové kotlety, 2 cibule, 3 stroužky česneku, půl lžičky kardamonu, půl lžičky koriandru, špetka zázvoru, drceného kmínu, hořčičného semene, půl lžičky papriky, olej, sůl, jogurt.

 

Postup přípravy: Nastrouháme cibuli a česnek a smícháme s kořením, uděláme pastu, kterou potřeme naklepané a osolené kotlety. Rozšleháme jogurt, jednotlivé kotlety jím rovnoměrně potřeme, dáme do misky a zalijeme zbytkem jogurtu. Necháme několik hodin uležet. Kotlety opečeme na rozpáleném oleji a zvolna dusíme. Jako přílohu podáváme rýži.

Šumavská kapsa

 

Ingredience: 750g vepřových kotlet, sůl, pepř, 75g slaniny, 100g vepř. jater, 120g cibule, 15g sušených hub, 60g rostlinného tuku, 5 dl vývaru¸ 40g hladké mouky.

 

Postup přípravy: Do silněji nakrájených kotlet uděláme nožem kapsu, osolíme a opepříme. Na plátek slaniny klademe plátek jater, plátek cibule, trochu uvařených sušených hub, opepříme, svineme do roličky a vložíme do otvoru v mase. Upevníme párátkem. Zbylou nakrájenou cibulku usmažíme, vložíme kotlety, podlijeme vodou z hub a dáme péci. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, provaříme. Šťávu procedíme na kotlety.

 

Jiříkova pomsta
 

Ingredience: 4 kotlety, 2 stroučky česneku, hladká mouka, sladká paprika, sůl, pepř, olej Sós: 1 lžíce hladké mouky, plátek másla, 2 dl hovězího vývaru, 1 lžíce kečupu, 2 lžičky worchesteru, 1,5 lžičky sójové omáčky.

 

Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran česnekem. Obalíme v hladké mouce smíchané s paprikou. Smažíme na oleji. Vydáme a dáme do tepla. Slijeme olej, na pánev dáme máslo, na kterém opražíme trochu mouky. Přidáme vývar a další přísady a necháme povařit.

Rošťáci

 

Ingredience: 4-6 kotlet, 2 vejce, 2,5 lžíce Solamylu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce Maggi, 1 lžíce worchestru, 0,5 lžičky soli, trochu pepře, 3 stroužky prolisovaného česneku.

 

Postup přípravy: Naklepané maso obalíme v dobře promíchané směsi z uvedených surovin, narovnáme do mísy, přikryjeme talířem a necháme dva dny odležet. Pak z obou stran osmažíme.

Říčanská pochoutka s nivou

 

2 kotlety zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. 5 dkg nivy nastrouháme. Na pánvi opečeme kotlety z jedné strany a obrátíme. Na opečenou stranu dáme 2 kolečka salámu, a celou kotletu posypeme strouhaným sýrem. Ještě 5 min. opékáme.

Vepřová žebírka

 

Ingredience: Pro 2 porce - asi 750g vepřových žebírek, 1 1/2 lžičky soli, 4 lžíce cukru, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžíci kečupu, 1 lžíci worcesterské omáčky, 2 lžíce vinného octa, 4 lžíce citrónové šťávy, 2 velké cibule, několik půlek kompotovaných meruněk.

 

Postup přípravy: Vepřová žebírka omyjeme a osušíme, margarínu rozehřejeme v pánvi a žebírka z obou stran dobře opečeme, vyjmeme je a vložíme do zapékací formy, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, dáme do výpeku ze žebírek a krátce osmahneme, sůl, cukr, papriku, kečup, worcester, ocet, citrónovou šťávu a 1/4 l vody smícháme a nalijeme na cibuli, necháme přejít varem a povaříme asi 3 minuty, žebírka směsí přelijeme a formu přikryjeme pokličkou nebo alobalem, dáme péct na rošt do rozehřáté trouby, až budou žebírka měkké položíme na vrch několik půlek kompotovaných meruněk, pečeme potom bez poklice asi ještě 10 minut, nakonec formu vyjmeme z trouby a ze šťávy odebereme přebytečný tuk. Jako přílohu podáváme rýži nebo bílé pečivo. Doba tepelné přípravy je asi 60 minut.

 Vepřová žebírka v rendlíku

 

Ingredience: Pro 6 osob - 6 kotlet. 3 ks střední cibule, 1/2 menšího celeru, 2 ks mrkve, 200g libové slaniny, 12 ks zelných listů, hořčice podle c huti, 3 lžíce sádla, 600g brambor, máslo.

 

Postup přípravy: Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a rychle opečeme na sádle. Pak je z obou stran potřeme hořčicí a napůl dohotovíme. Cibuli, celer a mrkev nakrájíme na nudličky a opečeme na másle. Dno pekáčku nebo mísy vyložíme libovou slaninou, naklademe na ni několik ovařených zelných listů, pak uvedená žebírka a zeleninu, na kolečka nakrájené brambory a vše opět přikryjeme zelnými listy se slaninou. Pak vše zalijeme trochou šťávy z pečeně a necháme asi 30 minut v troubě dusit. Podáváme na stůl i s rendlíkem.

Vepřové žebírko po Benecku

 

Ingredience: 600g vepřové pečeně, 150g Krkonošského nebo jiného pivního sýra, 150g stolního oleje, 150g škvařeného sádla, 15g soli, 50g konzumního mléka, 800g brambor, 150g hladké mouky, 2 vejce, česnek, sůl, majoránka, pepř.

 

Postup přípravy: Z Krakonošovy kuchyně - Z jemně strouhaných brambor, mléka, mouky, česneku, koření a vajec připravíme těsto stejné jako na bramboráky, pouze vylepšené jedním vejcem navíc. Z vepřové pečeně odsekneme obratlovou kost, ukrojíme žebírka, lehce naklepeme, nasekneme okrajové blány, aby se maso při pečení nekroutilo, osolíme a po obou stranách opečeme na tuku. Opečená žebírka obalíme v těstíčku z brambor, do kterého jsme před použitím vmíchali strouhaný Krkonošský sýr, a smažíme v rozpáleném sádle do zlatova. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši a brusinky.

Plněné vepřové žebro

 

Ingredience: 1,5 kg žebírka, pepř, sůl Náplň: 125g sušených švestek bez pecek, 15 cl červeného vína, 1/2 kg nakyslých šťavnatých jablek, 50g strouhanky, 1 lžíce cukru, kousek skořice, hřebíček, 2 lžičky Solamylu.

 

Postup přípravy: V masu vyřízneme kapsu. Švestky necháme namočené 1/2 hodiny ve víně. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Švestky necháme okapat, rozkrájíme na malé plátky a smícháme s kořením, cukrem, jablky a strouhankou. Maso zevnitř i z venku osolíme a opepříme. Kapsu naplníme nádivkou, ze které ponecháme asi 2 lžíce. Kapsu zašijeme. Na pekáči rozehřejeme tuk a maso ze všech stran opečeme. Přidáme zbytek nádivky, a přelijeme vínem ze švestek. Pečeme v přikrytém pekáči v horké troubě asi 2,5 hodiny. Poslední půl hodiny sundáme poklici a maso políváme šťávou. Pečeni vyjmeme a dáme do teplého místa. Šťávu zředíme malým množstvím horké vody, v malém kastrůlku necháme přejít varem. Podáváme krájené na plátky a šťávu zvlášť s červeným zelím a bramborovou kaší.

Vepřová žebírka podle pražského uzenáře

 

Ingredience: 600g žebírek, 100g šunky, 50g mozečku, 200g žampiónů, 2 vejce, 100g anglické slaniny, 80g másla, 50g cibule, sůl.

 

Postup přípravy: Žebírka naklepeme. Na části másla osmahneme cibuli, přidáme mozeček, šunku a žampióny, osolíme, podusíme a spojíme vejcem. Touto směsí plníme žebírka, svineme ke kosti, obalíme plátkem slaniny a pečeme v troubě na másle.

 

 
 

Pradědovo tajemství

Ingredience: 4 vepřové kotletky bez kostí , 1 balení zeleninového leča , 1 cibule , 8 stroužků česneku , 5 lžic oleje , 5 lžic rajského protlaku nebo kečupu , 0,1 l piva , 20 dkg strouhané Nivy / jiný sýr dle chuti / , sůl , pepř , oregano , feferonky , 8 topinek

Postup přípravy: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme opepřené a osolené kotletky a orestujeme z obou stran. Přendáme na talíř a do výpeku přidáme rajský protlak, zeleninové lečo, drcený česnek a pivo a mírně povaříme asi 3 minuty.
Dochutíme pepřem, solí a oreganem. Maso dáme zpět a necháme prohřát. Na talíř klademe vždy dvě klasicky připravené topinky potřené česnekem a přelijeme je šťávou se zeleninou. Na to položíme porci masa a posypeme hustě strouhanou Nivou. Ozdobíme feferonkou.

Ohnivá pánev čerta Šmajstrla

Ingredience: 200 g vepřového plecka /kotlet bez kostí/ , 400 g kuřecích řízků , 200 g klobásky , 1 červená paprika , 1 zelená paprika , 1plechovka červených fazolí v chilli omáčce, 4 střední cibule , 6 stroužků česneku , 200 g žampionů nebo plechovka sterilovaných , 50 ml olivového oleje , 2 chilli papričky /koření/ , 1 pórek , 0,1 l piva , 1 kelímek strouhaného křenu , sůl , mletý pepř

Postup přípravy: Maso pokrájíme na nudličky, klobásku na tenká kolečka, žampiony oloupeme a pokrájíme na kousky, papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na proužky, česnek a cibuli nakrájíme na malé kostičky.
Na rozpáleném oleji osmahneme klobásku a maso, vyjmeme na talíř, do výpeku dáme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme papriky, žampiony a restujeme tak 3 -5 minut. Pak zpět vložíme maso, na kousky nakrájené chilli papričky nebo lžičku chilli koření, podlijeme mírně pivem a pár minut podusíme. Přidáme plechovku fazolí (dle potřeby i s trochou nálevu) a prohřejeme. Okořeníme dle chuti. Podáváme na pánvi ozdobené jemnými kolečky pórku a hustě posypané čerstvě nastrouhaným křenem.
Přílohy: hranolky, americké brambory, pečivo

Kuřecí prsa pod peřinkou


Ingredience4 kuřecí prsíčka , 1/2 kg drůbeží nebo míchané sekané , 4 plátky plátkového sýra , 4 plátky šunky , 1/2 dl oleje , sůl , pepř

Postup přípravy: Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na olejem vymazaný pekáček. Každou porci přikryjeme plátkem šunky a kopečkem běžně ochucené sekané tak, aby bylo maso zakryté, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby. Před dopečením položíme na každou porci plátek sýra a necháme ho mírně roztavit. Podáváme s bramborovou kaší.
Obměna:
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, okmínujeme, potřeme rozdrceným česnekem a položíme na sádlem vymazaný pekáček. Na každou porci dáme hrstku syrového kysaného zelí a zakryjeme peřinkou ze sekané. Pokapeme rozpuštěným sádlem a dáme do trouby zapéct. Ke konci pečení mírně podlijeme vodou.
Podáváme s bramborovým nebo kynutým knedlíkem.

Námořnické kotlety


Ingredience: 600 g vepřových kotlet bez kostí , 2 cibule , 8 stroužků česneku , 3 sterilované okurky , 1 menší plechovka sterilovaných žampionů ,
50 ml olivového oleje , 5 lžic rajského protlaku , 1 šlehačka - lze nahradit kysanou smetanou , jíška Knorr , worchesterová omáčka , pepř

Postup přípravy: Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek i okurky a zalijeme dle potřeby vodou. Dusíme 10 až 15 minut do změknutí.
Pak přidáme rajský protlak, sterilované žampiony a několik kapek worchesterové omáčky, zahustíme jíškou Knorr, mírně povaříme. Přilijeme šlehačku a dochutíme.
Příloha:
Těstoviny uvaříme dle návodu, propláchneme studenou vodou. Na suché pánvi opražíme pár lžic strouhanky a smícháme s těstovinami.

Kovářské kotlety


Ingredience: 4 vepřové kotlety , 100 g tvrdého sýra , cibule , olej , 1/8 l šlehačky , sůl , pepř

Postup přípravy: Plech vymažeme olejem a poklademe kolečky cibule. Na ni položíme naklepané, osolené a opepřené kotlety a posypeme sýrem. Vložíme do trouby. Až se sýr rozteče zalijeme šlehačkou a pečeme do růžova. Podáváme s bramborami nebo zeleninovým salátem. Poznámka: Jako příloha jsou na obrázku použity petrželkové brambory a rychle osmahnutá thajská zeleninová směs.

Pivovarský tokáň


Ingredience600 g vepřového masa (kýta, ramínko) , 2 cibule , 5 stroužků česneku , (1 červená feferonka) , sůl , 4 lžíce oleje (sádla) , 3 lžíce hladké mouky, 1 gulášová kostka , 1 lžička sladké mleté papriky , 2 dl světlého piva , 1 zelená paprika (silnostěnná) , 4 lžíce strouhaného sýra

Postup přípravy: Vepřové maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na hranolky. Cibuli si oloupeme a nakrájíme, v kastrolu rozpálíme olej (nebo sádlo) a nakrájené maso na něm po všech stranách rychle osmahneme. Maso poprášíme moukou a necháme asi půl minuty za stálého míchání zasmahnout. Gulášovou kostku rozdrobíme do hrnečku, zalijeme horkou vodou a rozpustíme. Vše přilijeme k masu a zamícháme. Osolíme, přidáme mletou papriku, prolisovaný česnek a přilijeme pivo. Opět promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme, až je maso měkké. Zatím si rozkrojíme papriku, odstraníme jadérka, papriku opláchneme a nakrájíme na proužky. Obdobně si připravíme i feferonku - vypadá hezky, když je feferonka červená a paprika zelená, ale na chuť to samozřejmě nemá vliv. Obojí přidáme asi pět minut před koncem úpravy masa, promícháme a ještě chvíli povaříme. Na talíři posypeme nahrubo strouhaným tvrdým sýrem. Podáváme s rýží (dobrá je i kari rýže). Poznámky: Při přípravě dietnější varianty vynecháme mouku a můžeme také vypustit feferonku. Zbytek piva samozřejmě spotřebujeme k jídlu, některý ze strávníků jím určitě nepohrdne.


Tatarské maso


Ingredience: 600 g vepřové kýty , 1 cibule , 4 stroužky česneku , 1 lžíce hořčice , 1 lžíce kečupu , sůl , mletý pepř , olej , 2 lžíce sterilované červené kapie , 2 kyselé okurky , worcester , 4 lžíce majolky , 2 lžíce strouhaného křenu , pažitka

Postup přípravy: Maso z kýty nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a na něm maso rychle osmahneme po obou stranách. Podlijeme teplou vodou (nebo vývarem) a dusíme pod pokličkou téměř do změknutí. Když je maso téměř měkké, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a kyselou okurku, sterilovanou kapii, hořčici, kečup a pár kapek worcesteru. Trochu promícháme a necháme společně podusit asi pět minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla.
Připravíme si tatarskou omáčku – buď použijeme kupovanou, do které zamícháme nastrouhaný křen, nebo si ji připravíme z majolky, do které kromě křenu přidáme i špetku soli, pár kapek citrónové šťávy, trochu pepře, lžičku drobně nakrájené cibule a lžíci mléka. Touto omáčkou přelijeme maso na talíři.
Jako příloha k masu jsou vhodné brambory – vařené s pažitkou nebo třeba opečené na másle.
Poznámka:
Doba přípravy je do značné míry závislá na kvalitě masa – počítejte, že než maso změkne, bude to trvat asi hodinu a půl. Je to však doba, kdy můžete klidně dělat něco jiného a jen občas kontrolovat, zda se všechna tekutina neodpařila. Pokud ano, tak mírně podlévat teplou vodou nebo vývarem.

Katův šleh


Ingredience750 g vepřové kýty, 150 g cibule, 100 g naložených okurek, 100 g sterilovaných kapií (bez nálevu), 100 g kečupu, 3 feferonky
olej, worcester, sůl, mletý pepř

Postup přípravy: Plátky vepřového masa pokrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme (orestujeme) skoro do měkka. Přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Pak vložíme pokrájené okurky a kapie, nadrobno pokrájené feferonky, kečup, několik kapek worcesteru a krátce podusíme (do změknutí masa). Nakonec dochutíme dle chuti.
Příloha: hranolky, krokety, rýže, brambory nebo pečivo.

Uzené maso pana šenkýře


Ingredience:700 g uzeného masa, 300 g leča (1 sklenice), 200 g cibule, 150 ml světlého piva, 5 lžic kečupu, worcesterská omáčka, mletá paprika
olivový olej, mletý pepř, chilli koření, sůl

Postup přípravy: Uzené maso nakrájíme na nudličky, slabě osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. K opečenému masu přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a krátce osmažíme. Pak přidáme kečup, lečo a přivedeme k varu. Směs zaprášíme paprikou, zalijeme pivem a povaříme. Pak jen dochutíme worcesterem s chilli.
Příloha : hranolky.
Poznámka : lze připravit i z měkkého salámu.

Krakonošův dlabanec


IngredienceI. varianta: 500 g plecka, 200 g točeného salámu, 1 cibule, 200 g žampionů nebo čerstvých hub, sůl a pepř, 2-3 lžíce kečupu,
Olej, 200 g cihly


II. varianta: Čerstvé houby na smaženici, Pepř, Sůl ,l cibule ,1 lžička koření na čínu ,zakysaná smetana

Na bramboráky: Asi 750 g syrových nastrouhaných brambor, česnek podle chuti, 2 vajíčka, polohrubá mouka podle potřeby na zahuštění těsta, sůl
mletý pepř, kmín, majoránka, 2 lžíce posekané petrželky


Postup přípravy:
I. varianta - masová směs:
Maso se nakrájí na malé kostičky, salám i žampiony na plátky, cibule na kostičky. A všechno se dá dusit na olej. Na závěr se přidá kečup a nechá se ještě chvilku povařit.
II. varianta - houbová smaženice:
Na olej se dá pokrájená cibule a pokrájené houby, osolí se opepří a přidá se koření na čínu a všechno se podusí doměkka. Na závěr - zakysaná smetana.
Na bramboráky:
Vypracujeme těsto a dáváme smažit na rozpálený olej. Usmažíme větší bramboráky. Na polovinu bramboráku dáme směs masa nebo smaženice a přehneme. Bohatě posypeme najemno nastrouhanou cihlou.

Zbojnický rožeň


Ingredience: 600 g vepřového masa (kýta, krkovice) , 300 g vepřových jater , 120 g slaniny , 200 g cibule , 3 lžíce sádla , sůl , pepř , grilovací koření , hladká mouka

Příloha: 2 papriky , 3 rajčata , 1 cibule , sůl , olej , citronová šťáva

Postup přípravy: Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, lehce opepříme a pokapeme olejem. Uložíme ho do chladna (nejlépe v misce, kterou přikryjeme potravinářskou fólií). Maso necháme odpočinout do druhého dne. Před přípravou si pokrájíme slaninu na plátky, játra na kousky, plátky naloženého masa nakrájíme na odpovídající velikost. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky a rozdělíme na lístky. Na jehly či špejle napichujeme střídavě vždy po plátku masa, slaniny, jater a cibule a opět masa až do vyčerpání zásob. Takto připravený rožeň opékáme na rozpáleném sádle a přitom ho obracíme. Můžeme také ale grilovat. Solíme a kořeníme až při konci tepelné úpravy. Doplníme salátem z paprik a rajčat. Ten připravíme tak, že si nakrájíme cibuli, rajčata a papriky a vše osmahneme na troše oleje. Jakmile zelenina pustí tekutinu, tak ji osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Teplou zeleninu použijeme jako přílohu ke špízu, který podáváme s chlebem.


Guláš bez míchání


Ingredience: 1 kg vepřového masa - nejlepší je z plecka,  3 větší cibule,  5 stroužků česneku, 2 čaj. lžičky guláš koření (může být i kari), 3 čaj. lžičky sladké mleté papriky, 3 polévkové lžíce solamylu, sůl, pepř, 2 masoxy , feferonka, 0,75-1 l vody

Postup přípravy: Maso a cibuli nakrájet, smíchat ostatní suroviny, pořádně promíchat  (masoxy rozpustit v malém hrníčku a pak dolít do 1 l vodu), dát vše do pekáče, je lepší do simaxové misky, přikrýt alobalem a péct na 250 oC asi 1,5 hodiny. NEDOLÉVAT VODU, NEMÍCHAT, NESUNDÁVAT ALOBAL.
Výborné s chlebem, těstovinami, rýží, knedlíkem.

Řízek jinak


Ingredience: vepřová krkovice či kotleta, sůl, strouhanka, vejce,  olej

Zálivka: 3 lžíce kečupu, 3 lžíce hořčice plnotučné, 1 lžíce Podravky, 2 dl vody

Postup přípravy: Maso naklepeme, mírně osolíme, obalíme ve strouhance, kterou do masa vklepeme paličkou, obalíme ve vejcích a usmažíme po obou stranách na oleji dozlatova (jen krátce, aby se vytvořila krusta). Takto připravené řízky naskládáme nastojato do pekáčku s vyšším okrajem nebo do kastrolu a zalijeme zálivkou, kterou připravíme smícháním všech ingrediencí. Přiklopíme, nebo použijeme alobal, aby se nám řízky během pečení nepřipálily a dáme péci do trouby na cca 1-1,5 hod., podle druhu masa.
Podáváme s bramborovou kaší, bramborovým salátem, nebo jinak upravenými brambory.

TOPlist
Tvorba webových stránek na PageRide.com  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek